In timp ce Bush declara ca iranienii se comporta „inacceptabil“, conducatorul Garzilor Revolutionare iraniene propune eliberarea marinarilor.

Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a facut pentru prima data declaratii publice la adresa crizei militarilor britanici retinuti de Iran in apele Golfului Persic, adoptind un ton dur la adresa Teheranului. "Problema ostaticilor britanici este una grava, deoarece iranienii i-au luat pe acesti oameni din ape irakiene. Acesta este un comportament inacceptabil", a declarat Bush. Presedintele si-a exprimat sprijinul pentru premierul britanic Tony Blair in rezolvarea acestei crize. Angela Merkel, cancelarul german, reprezentanta a presedintiei UE, a exprimat "intreaga solidaritate a Uniunii cu Marea Britanie" in problema ostaticilor.

Schimb refuzat

Departamentul de Stat al SUA a respins, simbata dimineata, posibilitatea de a-i returna, in schimbul celor cinci militari britanici, pe cinci iranieni retinuti in Irak, in ianuarie. Cei cinci sint suspectati ca fac parte din Garzile Revolutionare Iraniene si au fost capturati la Irbil, in timp ce incercau sa scape de niste documente compromitatoare. Se presupune ca acestia ar fi fost implicati in inarmarea teroristilor irakieni.

Oferta britanica

Ministrii britanici pregatesc o oferta pentru eliberarea celor 15, ce consta in a promite Iranului ca marina Regatului Unit nu va patrunde niciodata cu buna stiinta in apele teritoriale iraniene, fara permisiunea Teheranului, arata "The Sunday Telegraph".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.