Au trecut vremurile in care politicienii americani care intrau in batalii electorale mizau pe aparenta unei sanatati de fier! Mai nou, candidatii isi fac publice toate amanuntele starii de sanatate, iar in talk-show-urile politice se vorbeste tot mai des spre boli cronice si operatii complicate. Cetateanul trebuie sa stie tot, ca sa aleaga in cunostinta de cauza, acesta este motto-ul campaniilor din ultimii ani.

In noiembrie 2004, in noaptea alagerilor prezidentiale, pentru democrati se configura o infrangere dureroasa. Cel mai dezamagit parea cel nominalizat pentru vicepresedintia SUA, John Edwards, charismaticul politician din Carolina de Nord. Atunci a picat ca un trasnet telefonul din partea sotiei, Elisabeth, care tocmai primise rezultatul investigatiilor medicale si aflase cumplictul diagnostic: cancer de san. Sotii Edwards au actionat in acea situatie conform regulilor americane nescrise: au iesit in public si au anuntat vestea, comentand pe marginea ei. Nu au varsat o lacrima, ci au comunicat ca vor sa lupte. Ceea ce au si facut, vreme de doi ani. Elisabeth Edwards (58 de ani) parea sa fi invins boala si chiar a scris o carte emotionanta despre acest subiect. Iar John Edwards s-a implicat intr-o noua competitie pentru Casa Alba, dorindu-si un comeback rasunator.
Avocat de succes, milionar in dolari, el s-a profilat ca un aparator convingator al valorilor stangii, pledand pentru "dreptate sociala", coborand printre muncitori, infiintand chiar un institut de studiu al saraciei.

Potrivit sondajelor, Edwards are un curs ascendent, iar in decembrie anul trecut reusise chiar sa depaseasca "vedetele" campaniei interne, pe senatorii Hillary Clinton si Barack Obama.

Iar la discursul mobilizator tinut in fata delegatilor democrati din Washington, a cules mai multe aplauze si ovatii decat fosta Prima Doamna a Americii, noteaza revista "Stern". Dar parcursul sau triumfator a cunoscut un nou obstacol: saptamana trecuta, Elisabeth si John Edwards au comunicat opiniei publice ca boala a revenit, cu si mai multa forta. Au aparut metastazele in oase, la nivelul soldurilor. Insa batalia politica merge mai departe, a anuntat John Edwards, iar sotia a declarat ca si ea isi doreste acelasi lucru.

Vestea a impartit America in doua. Unii spun ca Edwards n-ar mai trebui sa candideze, ci sa-i dedice sotiei timpul sau pretios. In plus, sustin aceleasi voci, cine ar alege un politician cu o nevasta muribunda? Altii, insa, admira curajul familiei Edwards si considera lupta lor una pentru speranta, un exemplu pentru zeci de mii de cupluri care traveseaza anual asemenea momente dramatice. Exista si o a treia categorie de comentarii, mai degraba tehnice. Analistii constata o totala "privatizare" a politicii, in sensul scoaterii la iveala nu doar a detaliilor care ii privesc pe candidati, ci si a problemelor familiilor lor. Nimic nu mai poate fi ascuns, noteaza "New York Times", adaugand ca si politicienii au ocazia sa se infatiseze alegatorilor cat mai umani si vulnerabili. Asa procedeaza si Hillary Clinton cand vorbeste public despre operatia pe cord a sotului ei, Bill.

Asa a facut si republicanul Mitt Romney, cand a aparut cu sotia sa, Ann, la CNN, pentru a dezvalui amanunte despre lupta lor cu scleroza multipla. Si tot asa a actionat si rivalul Rudolph Giuliani, dezvaluind ca sufera de cancer.

Numai fostul veteran din Vietnam, John McCain, are retineri in acest sens. El stie ca varsta inaintata, 70 de ani, este deja un handicap si de aceea, in loc sa faca parada de cicatricea de pe obrazul stang, urma unei operatii de cancer, prefera sa glumeasca: "Am mai multe cicatrici decat Frankenstein".

Oameni precum John F. Kennedy (care suferea de o maladie hormonala) sau Franklin Roosevelt (cardiac) nu si-ar fi facut niciodata publice bolile, considerand ca asemenea dezvaluiri ar fi afectat imaginea "presedintelui puternic".

Azi, lucrurile s-au schimbat, insa nuantat. E bine sa-ti expui vulnerabilitatile, dar nu exagerat. Functia de la Casa Alba e totusi un mit, iar oamenii vor sa voteze speranta. O stie si John Edwards, care a cerut sa nu fie sustinut din compatimire. Iar sotia lui l-a completat: "Acest om merita sa fie presedinte si voi face tot ce pot sa-l vad castigand. Ar fi testamentul meu".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.