In pofida suspendarii convenite anul trecut de ministrii de externe ai Uniunii Europene, la capitolele de negociere deschise a continuat sa se lucreze in culise. Dar acestea sunt primele negocieri oficiale.

Negociatorii reprezentand ambele parti vor avea convorbiri la Bruxelles pe capitolul industriei si intreprinderilor - unul din cele peste 20 de domenii care mai trebuie parcurse la negocieri.

Din cele 35 de astfel de capitole, numai unul apucase sa fie finalizat in momentul in care Uniunea Europeana a decis sa inghete negocierile in alte opt domenii - punand practic intre paranteze cererea Turciei.

in randurile opiniei publice din Uniunea Europeana perspectiva aderarii Turciei deja incepuse sa nu fie privita cu prea mare entuziasm. Suspendarea discutiilor a afectat negativ si atmosfera din Turcia.

Punctul de blocaj a fost refuzul Turciei de a permite deschiderea porturilor si aeroporturilor sale pentru traficul din partea greaca a Ciprului, tara membra a Uniunii Europene.

In ceea ce o priveste, Turcia a insistat ca Uniunea Europeana trebuie sa puna capat izolarii economice a nordului cipriot, controlat de turci.

Insula Cipru este divizata de la razboiul care a avut loc in 1974 intre cele doua parti.