Inaltul reprezentant al UE pentru Politica Externa si de Securitate, Javier Solana, va prezenta, maine, pozitia europeana privind scutul american antiracheta, a carui proxima instalare in Polonia si Cehia nu este doar sursa unor vehemente proteste rusesti.

Problema incepe sa semene cu cea reprezentata odata de instalarea sistemului de rachete Pershing, caci au aparut deja deosebiri sensibile de atitudine intre tarile membre NATO pe de o parte si, asa cum era de asteptat, intre americani si UE.

Miza este foarte mare si, ca deobicei, are la baza ceea ce este denumit deja "sindromul Kosovo". Atunci, ca si ca acum, s-a aratat care este deosebirea intre capacitatea reala de suport operational in caz de razboi pe care o pot desfasura SUA si ce pot da tarile NATO. Diferenta este enorma, nu numai la nivel militar, ci si decizional in ce priveste capacitatea de alocare imediata a fondurilor. Iar Alianta este inca departe sa poata mobiliza resurse financiare pe termen scurt pentru un proiect de cateva zeci de miliarde de dolari cum este acesta aflat acum in centrul disputei. In plus, mesajul doamnei cancelar Merkel privind o armata proprie a UE nu a reusit decat sa puna paie pe foc.

Este adevarat ca NATO are in proiect construirea unui sistem propriu, cu un studiu de fezabilitate realizat deja de doi ani de zile, dar tarile membre nu au luat inca in discutie modul in care s-ar putea imparti costurile. Si nici nu sunt foarte inclinate s-o faca, mai ales ca multe au de platit alte note de plata, cele mai multe din Afganistan, altele, cele din linia intai cum este si Romania, din Afganistan si Irak. Aceasta este explicatia economica pentru sustinerea pe care state ca Polonia, Cehia, Italia, Danemarca, Marea Britanie o dau ofertei americane care prezinta imensul avantaj de a fi pe gratis si posibil de instalat operational intr-un timp relativ scurt.

Dar exista un cost politic pe care tari ca Germania, Belgia sau Franta nu vor sa-l accepte: controlul absolut pe care americanii il vor detine asupra propriilor instalatii, in absenta unui acord (relativ improbabil de obtinut) prin care linia de comanda a NATO sa poata accesa scutul anti-racheta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.