Problema trupelor din strainatate confrunta astazi fragilul guvern Romano Prodi cu un vot pe muchie de cutit in Parlament. Senatul trebuie sa aprobe refinantarea misiunii italiene de mentinere a pacii in Afganistan.

Dar partidele de extrema stanga din alianta condusa de premierul Romano Prodi cer sa fie adusi acasa cei 1800 de militari italieni din Afganistan.

Guvernul Prodi are doar o majoritate la limita in senatul italian si votul de astazi va fi un test crucial pentru unitatea aliantei.

Abia cu o luna in urma guvernul a pierdut un alt vot privind politica externa si o noua infrangere in Parlament i-ar putea fi fatala primului ministru.

in voturi anterioare privind Afganistanul, opozitia condusa de Silvio Berlusconi a votat cu premierul din solidaritate cu trupele din strainatate.

Dar in ultimele zile, Berlusconi si-a exprimat ingrijorarea privind modul in care guvernul a negociat eliberarea unui jurnalist italian rapit de talibani in Afganistan, cinci detinuti talibani fiind eliberati in schimbul italianului.

Opozitia a criticat de asemenea refuzul premierului Prodi de a schimba regulile de lupta pentru militarii italieni in Afganistan, schimbare necesara, potrivit lui Berlusconi, pentru ca militarii italieni sa se poata apara mai eficient.

Asadar, e probabil ca Prodi nu va mai beneficia de voturile opozitiei si va trebui sa se bazeze doar pe alianta si pe cativa senatori numiti pe viata.

Prodi spune ca orice senatori care ar vota contra misiunii din Afganistan ar calca in picioare demnitatea nationala.

Dar opozitia simte aici o oportunitate si va cere demisia premierului, daca nu obtine o majoritate convingatoare.

Totusi, potrivit corespondentului BBC la Roma, Christian Fraser, domnul Prodi va trece probabil de incercarea de astazi, cu sprijinul unui partid mai mic din opozitie, Partidul Crestin Democrat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.