Liderii principalelor partide rivale din provincia britanica Irlanda de Nord, pastorul protestant Ian Paisley de la Partidul Democrat Unionist si Gerry Adams, de la Sinn Fein - aripa politica a IRA, au avut pentru prima data o intrevedere fata in fata. Cei doi, care au fost adversari politici implacabili timp de decenii, au ajuns la o intelegere privind crearea pe 8 mai a unei administratii descentralizate care implica si impartirea prerogativelor.

Anuntul a fost primit de premierul britanic Tony Blair cu cuvintele: "Este o zi foarte importanta pentru locuitorii Irlandei de Nord, dar si pentru oamenii si istoria acestor insule si intr-un fel, tot ce am facut in ultimii zece ani a fost in pregatirea acestui moment."

Depasirea unor vechi animozitati

Fara surle si trambite, indelung asteptata intalnire intre cei doi super-adversari politici, unul protestant, Ian Paisley, si celalalt catolic, Gerry Adams, a avut loc intr-o incapere a cladirii care este sediul adunarii Irlandei de Nord, la Stormont.

Ian Paisley a lasat deoparte ani de animozitate ca sa se intalneasca cu Gerry Adams, cel pe care l-a descris nu o data in trecut drept un terorist.

Pentru Gerry Adams a fost un moment la fel de semnificativ sa depaseasca agitata istorie dintre cele doua grupari sectare.

in declaratiile facute dupa intalnire, amandoi, stand alaturi, au confirmat ca au cazut de acord asupra datei de 8 mai pentru formarea unei administratii descentralizate, in care puterea sa fie impartita.

Liderul Partidului Democrat Unionist, Ian Paisley, a spus ca daca toata lumea colaboreaza, Irlanda de Nord va avea un viitor mai bun.

"Muncind din greu si decisi sa reusim, cred ca putem pune bazele unui viitor mai bun, pasnic si prosper pentru toti oamenii din Irlanda de Nord", a spus Ian Paisley.

Liderul Sinn Fein, Gerry Adams, a declarat si el ca acordul de luni inseamna un nou inceput pentru toate comunitatile din Irlanda de Nord.

"Cred ca acordul la care s-a ajuns intre Sinn Fein si Partidul Democratic Unionist, inclusiv promisiunea clara facuta de conducerea formatiunii lor si reafirmata azi, privind restabilirea institutiilor politice pe 8 mai, marcheaza inceputul unei noi ere politice pe aceasta insula", a spus Gerry Adams.

Precedenta adunare regionala de la Stormont nu a reusit sa creeze un executiv in care prerogativele sa fie impartite intre protestanti si catolici, si a fost suspendata in 2002.

Dar dupa alegerile de la inceputul acestei luni, fusese stabilit un termen pana la care sa se ajunga la un acord - doua saptamani.

si pana in ultimele cateva zile, parea ca se merge catre punctul in care premierul Blair ar fi putut ajunge sa puna in practica avertismentul ca fara o intelegere intre Sinn Fein si Partidul Democratic Unionist, singura optiune ramasa ar fi fost dizolvarea institutiilor administratiei descentralizate.

Dar, a spus acum premierul Blair, alegerile au exprimat vointa oamenilor, aceea de avea pace si impartirea puterii si colaborare, iar liderii politici au venit si au declarat ca vor face ceea ce vor oamenii.

Dupa cum relateaza corespondentul BBC Jon Devitt, care a urmarit evenimentele de luni de la Stormont, e vorba de un moment important in lungul si complicatul proces de pace din Irlanda de Nord, un momenta carui venire era privita de multi din partea locului cu mare scepticism.

Dar iata ca acum cei doi lideri politici aflati atata timp pe pozitii ireductibile discuta detaliile privind modul in care pot alcatui o administratie in care puterea sa fie impartita.

Vor aparea probabil si dezacorduri, mai spune corespondentul BBC, dar spiritul de colaborare prezent la aceasta prima intalnire e de bun augur pentru cei care sustin de mult timp ca ca pentru depasirea diviziunilor sectare in Irlanda de Nord, mecanismele politicii locale trebuie sa functioneze bine.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.