Biserica anglicana se gindeste sa ofere compensatii banesti pentru rolul pe care l-a jucat in comertul cu sclavi

Arhiepiscopul de Canterbury, dr. Rowan Williams, a declarat pentru BBC ca nu exista o solutie rapida in asumarea rolului jucat de biserica in sclavie, dar clerul mediteaza la acest lucru. Biserica a fost proprietar de sclavi pe plantatiile din Caraibe si a cerut scuze pentru acest lucru, anul trecut. Duminica s-au implinit 200 de ani de la adoptarea legii britanice de abolire a comertului cu sclavi. Dr. Williams si arhiepiscopul de York, dr. John Sentamu, au sustinut o procesiune in Londra, simbata, pentru a marca bicentenarul.

Forta de munca

Sclavii detinuti de biserica anglicana au fost eliberati, de fapt, in 1833, dupa 26 de ani de la abolirea comertului sclavagist in Imperiul Britanic. Biserica a primit compensatii guvernamentale, circa 9.000 de lire sterline, pentru "pierderea fortei de munca". Clericii trebuie sa decida acum daca vor acorda, la rindul lor, astfel de compensatii banesti. "Desi pare simplu sa spui vom acorda cuvenitele reparatii morale pe care le-am primit, intrebarea este cui exact vom oferi acesti bani", spune Williams.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.