Sigla TIDE este bine cunoscuta americanilor, in special serviciilor secrete. Ea apartine unei banci de date numite Terrorist Identities Datamart Environment, infiintata dupa atentatele din septembrie 2001 si care a devenit cea mai mare arhiva antiterorista din lume.
Publicatia "Washington Post" sustine ca, in realitate, este vorba de un Big Brother planetar, pe listele caruia se adauga zilnic 1.500 de nume noi. TIDE a luat nastere in special dupa ce s-a observat ca numele unor teroristi aflati la bordul avioanelor deturnate in acea fatidica zi de 11 septembrie erau bine cunoscute serviciilor secrete americane, dar necunoscute de catre angajatii aeroporturilor care ar fi trebuit sa le blocheze imbarcarea.

Problema pe care au pus-o cei de la "Washington Post" este cat de mult sunt dispusi americanii sa renunte la intimitate si la libertatea unei vieti normale de zi cu zi, in schimbul unei sigurante ipotetice. in 2003, TIDE avea circa 100.000 de dosare. Astazi are 435.000. Ele se refera mai ales la cetateni straini ce au legatura cu terorismul international, dar si la circa 5% din cetatenii americani suspectati ca au legaturi cu straini implicati in organizarea de atentate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.