Conservatorul Kaczynski si Benedict al XVI-lea solicita UE sa tina cont de radacinile crestine

Conservatoarea Polonie si-a pastrat pozitia specifica si la ultima intalnire a liderilor UE de duminica: presedintele polonez Lech Kaczynski a subliniat faptul ca proiectul presedintiei germane pentru o noua Constitutie europeana pana in 2009 este nerealizabil. Lech Kaczynski a avansat data de 2011, pe care l-a apreciat mai realist decat cel de 2009, propus de Germania. Presedintele polonez a mai solicitat ca in preambulul viitoarei Constitutii europene sa fie inclusa si referirea la "radacinile crestine", care lipseste din actualul proiect de constitutie.

O Europa a natiunilor

"Europa este in continuare o Europa a popoarelor si nici un Tratat nu poate schimba acest lucru" - a spus Lech Kaczynski, care a adaugat ca Polonia vrea sa fie un membru activ al Uniunii Europene, dar isi mentine pozitia potrivit careia "existenta statului national nu s-a incheiat". Presedintele polonez a mai amintit ca, in afara Poloniei, mai exista "cel putin cateva state" care doresc "stergerea din continutul Tratatului a tot ceea ce ar putea sugera ca UE este un stat". "Este vorba despre institutii de tipul presedintele UE sau ministrul afacerilor externe UE" - a precizat Kaczynski.

Pe de alta parte, L. Kaczynski a subliniat faptul ca, daca Tratatul va contine un preambul, Polonia va solicita ca in el sa se regaseasca o referire la radacinile crestine ale Europei. El a mentionat ca ii este recunoscator cancelarului german Angela Merkel pentru ca, in alocutiunea sa de duminica, dinaintea semnarii Declaratiei de la Berlin, a amintit clar "ca acest lucru este pentru ea important".

"Este limpede ca demnitatea omului, aflata in centrul valorilor europene, este legata de traditia - dupa cum a subliniat (cancelarul) - iudeocrestina. Noi nu intentionam sa protestam impotriva acestei formulari. Este limpede ca prima perioada a credintei noastre este asa-numita perioada iudeocrestina" - a spus presedintele polonez.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.