Cei 27, din nou la drum

La capatul mai multor saptamani de negocieri si modificari, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au aplaudat ieri semnarea, cu mare pompa, a unei declaratii comune in care isi propun sa impulsioneze "gigantul" de 27 de tari si sa-l faca sa functioneze mai usor cu ajutorul unui nou tratat. Pariul la care s-au angajat se anunta unul dificil.

Pana in 2009, Uniunea Europeana ar trebui sa aiba un tratat nou-nout, care sa faca posibila functionarea institutiilor europene care in prezent incearca sa acopere necesitatile a 27 de state in conditiile in care au fost proiectate pentru o uniune cu 15 membri. Acesta este angajamentul pe care si l-au luat ieri liderii europeni care si-au asumat ieri declaratia de la Berlin. aniversar.

Documentul a fost alcatuit de presedintia germana a Uniunii la aniversarea implinirii a 50 de ani de la Tratatul de la Roma, care a fundamentat comunitatea europeana. El a fost asumat de toate tarile membre, desi pe document si-au pus semnaturile doar cancelarul german Angela Merkel, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Legislativului UE, Hans-Gert Pöttering. "La 50 de ani de la Tratatul de la Roma impartasim acelasi obiectiv - o Uniune Europeana construita pe baze comune innoite pana la alegerile pentru Parlamentul European, din anul 2009", se arata in documentul citat de AFP.