Saptamina aceasta, oficiali din administratia Bush au promis Turciei ca SUA isi vor inteti eforturile de a neutraliza gherila kurda PKK, care militeaza pentru formarea unui stat kurd, activind mai ales la zona de granita dintre Irak, Iran si Turcia.

Generalul Joseph Ralston, reprezentantul americanilor in zona, precizeaza ca turcii, nemultumiti de sustinerea pe care Statele Unite o acorda kurzilor din nordul Irakului, sint foarte aproape de a interveni peste granita. "Am ajuns intr-un punct critic, din cauza ca atacurile repetate ale PKK au determinat opinia publica din Turcia sa exercite presiuni asupra Ankarei in favoarea unei interventii militare", a declarat Ralston.

Americanii intirzie

Dar americanii nu se grabesc sa actioneze impotriva gherilei kurde. Si asta mai ales deoarece kurzii sint singurii aliati pe care SUA ii mai au in Irak. In diferite regiuni ale Irakului, trupele americane sint in conflict fie cu insurgenti sunniti, fie cu militii siite. Nordul statului, unde sint controlate rezervele de petrol si populatia este predominant kurda, este cea mai stabila zona.

Americanii se gasesc, astfel, prinsi la mijloc intre aliatii lor din Irak, kurzii, si aliatii noi din NATO, turcii.

Turcii, nerabdatori

Inca de vara trecuta, primul-ministru turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca turcii "isi pierd rabdarea cu intirzierile americanilor".