Ministrul de externe al Egiptului, Ahmed Aboul Gheit, a respins criticile aduse de secretarul de stat american Condoleezza Rice in privinta planurilor guvernului de modificare a Constitutiei.

Condoleezza Rice, care viziteaza Egiptul, s-a declarat ingrijorata si dezamagita ca modificarile planuite nu vor duce la o mai mare democratie in Egipt.

Dar ministrul egiptean de externe a declarat ca tara sa nu va accepta nici un fel de amestec din afara in treburile interne.

"Egiptul si Statele Unite sunt prietene si mentinem cele mai bune relatii bilaterale. Dar treburile interne ale Egiptului sunt doar problema Egiptului. si nimeni altcineva nu are dreptul sa faca afirmatii legate de ce se intampla in Egipt. Va fi un referendum si numai poporul egiptean are dreptul sa-si spuna parerea la acel referendum", a declarat ministrul de externe.

Nou turneu in Orientul Apropiat

Secretarul de stat american Condoleezza Rice viziteaza Egiptul in cadrul unui nou turneu in Orientul Apropiat menit sa revitalizeze negocierile de pace in regiune.

Condoleezza Rice cauta sa obtina sprijinul Egiptului, Iordaniei, Arabiei Saudite si Emiratelor Arabe Unite pentru reluarea negocierilor dintre israelieni si palestinieni.

si secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a vizitat Egiptul in cadrul ultimei parti a turneului sau in Orientul Apropiat.

Dupa o intalnire cu presedintele Egiptului, Ban Ki-Moon a spus ca va vizita Israelul si teritoriile palestiniene dar ca nu se va inttlni cu premierul palestinian Ismail Haniya de la gruparea Hamas.

"Am discutat despre situatia din prezent, de dupa formarea unui nou guvern palestinian de uniune nationala. Am cazut de acord ca e nevoie ca procesul de pace sa fie incurajat de comunitatea internationala", a declarat secretarul general al ONU, precizand ca se va intalni cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas si cu premierul israelian Ehud Olmert.

Statele Unite, Israelul si Uniunea Europeana refuza sa recunoasca in continuare guvernul palestinian, chiar si dupa formarea unui nou cabinet de uniune nationala, fiindca executivul nu a spus limpede ca recunoaste Israelul si ca denunta violenta.

Atat Statele Unite cat si Uniunea Europeana au dat de inteles ca vor mentine contactele cu palestinienii loiali presedintelui Mahmoud Abbas dar care nu apartin gruparii militante Hamas.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.