Dezbaterile din Congresul SUA privind razboiul din Irak au ajuns in cel mai incins punct, ieri, cand democratii erau foarte aproape de o prima victorie de rasunet contra presedintelui George W. Bush - votarea unui calendar ferm al retragerii din Irak.
Dar, indiferent cu cate voturi ar fi reusit sa aprobe "retragerea tuturor trupelor combatante pana in septembrie 2008", Camera Reprezentantilor nu se putea lauda decat cu o victorie simbolica asupra presedintelui, care a anuntat ferm ca va respinge prin veto orice act normativ care sa limiteze strict durata operatiunilor militare americane. De-abia daca in Congres se vor strange suficiente voturi pentru a respinge veto-ul presedintelui, legea va intra in vigoare impotriva vointei lui.

Or, e greu de crezut ca democratii vor reusi sa stranga doua treimi din voturile congresmanilor necesare pentru a anula un veto prezidential. Ieri, majoritatea democrata se luptase pana in ultima clipa, pentru ca din randurile sale (233 de mandate in Camera) sa nu existe mai mult de 15 voturi impotriva retragerii, situatie ce ar fi periclitat sansele de succes ale votului. In aceeasi masura in care exista multi republicani "disidenti", care l-au criticat adesea pe Bush si vor intoarcerea trupelor din Irak, exista si democrati conservatori sau provenind din circumscriptii unde militarii au o mare influenta, care nu isi permit "sa lege mainile comandantilor militari" - laitmotivul oponentilor retragerii din ambele tabere.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.