Fortele siriene vor incepe procesul de retragere spre Valea Bekaa, in estul Libanului, in urma presiunilor internationale de a parasi rapid si total teritoriul acestei tari, decizia fiind anuntata dupa intilnirea de ieri, de la Damasc, dintre presedintele sirian si cel libanez. Ministrul libanez al apararii, Abdul-Rahim Murad, a subliniat ca miscarile vor fi complete in doua-trei zile si a precizat ca fortele siriene vor parasi muntii Libanului si nordul tarii pentru a se replia spre Valea Bekaa.

Presedintele Assad anuntase simbata trecuta ca va initia un plan de retragere totala a trupelor militare siriene de pe teritoriul Libanului, dar nu a oferit nici un detaliu referitor la acest program. El a preconizat o retragere in doua etape, prima spre estul Libanului si a doua spre granita cu Siria. Acest lucru se pare ca a nemultumit Statele Unite ale Americii, care au inceput din nou sa exercite presiuni asupra Damascului.

"Anuntul presedintelui Assad nu este suficient", a avertizat Departamentul de Stat american. "Comunitatea internationala a spus foarte clar ca Siria trebuie sa isi retraga imediat si total toate trupele militare si serviciile secrete de pe teritoriul Libanului". Se pare ca Siria si-a accelerat planul de retragere ca raspuns la aceste presiuni, desi nu exista inca indicii clare referitoare la data cind ultimul contingent militar sirian din totalul de 14.000 de militari va parasi Libanul.

Presedintele Assad nu a mentionat si eventuala retragere a agentilor serviciilor secrete din Liban. Implicarea serviciului de securitate al Siriei trezeste mai multa ingrijorare in Liban decit prezenta trupelor armate, care este mai degraba simbolica. SUA doresc retragerea totala militarilor si spionilor sirieni pina in luna mai, motivind ca acest lucru ar putea asigura organizarea unor alegeri corecte si libere in Liban.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.