Suparare mare in Turcia, tara care, desi face eforturi pentru a fi acceptata in Uniunea Europeana, nu a fost invitata la festivitatile de sambata si duminica, din Germania, unde va fi marcata a 50-a aniversare a UE.
Ministerul turc de externe a aratat ca prezenta la "sarbatoarea de familie" si a statelor candidate ar fi fost un semnal important privind unitatea Eupei. Insa presedintia germana a UE a explicat ca a invitat la summit si la concertul de gala numai cele 27 de tari membre ale UE, neputand face o exceptie pentru Turcia, cata vreme nici alte candidate n-au fost poftite. Un diplomat european acreditat la Ankara a mai spus ca decizia Berlinului nu s-a vrut in nici un caz o ofensa adusa Turciei, mai ales ca Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, a pledat mereu pentru un parteneriat privilegiat intre UE si Turcia.

Insa aderarea acestei tari la UE nu este privita la fel de entuziast de alte state membre ale Uniunii. In special Franta (unde luna viitoare vor avea loc alegeri prezidentiale) si Austria au o problema cu cooptarea Turciei in "marea familie europeana". In plus, negocierile dintre UE si Turcia, pe tema integrarii, au fost suspendate in decembrie trecut, din cauza refuzului guvernului de la Ankara de a-si deschide porturile si aeroporturile pentru navele si avioanele din Cipru.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.