Patru dintre cele mai bogate state europene nu fac parte din UE. Si o duc foarte bine.

Norvegia are venituri mari din petrol. Elvetia si Liechtenstein sint paradisuri fiscale. Islanda isi protejeaza industria pescuitului, inca una dintre principalele sale surse de bogatie.

State foarte bogate, cele patru "isi permit" sa ramina in afara UE. Pe de alta parte, neapartenenta la Uniune a fost unul dintre factorii care le-au permis sa isi mentina bunastarea.

Norvegia, Liechtenstein si Islanda (nu si Elvetia) sint membre ale Zonei Economice Europene. In consecinta, ele sint obligate sa adopte integral legislatia UE si sa contribuie la bugetul comunitar, in schimb nu sint nevoite sa adopte politicile comune europene. Evitarea politicii comune din domeniul pescuitului este principalul motiv pentru care Islanda nu face parte din UE. La fel ca Norvegia, Islanda isi mentine controlul suveran asupra zonei de coasta, evitind astfel supraexploatarea ei, asa cum se intimpla in alte state europene.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.