Premierul australian John Howard, care e in pericol sa piarda apropiatele alegeri datorita faptului ca mentine trupele australiene in Irak, a avertizat ca o retragere prematura va submina guvernul irakian si ii va incuraja pe insurgenti.

Razboiul din Irak devine tot mai nepopular in Australia si partidul laburist de opozitie a cerut retragerea in etape a celor 1.400 de militari australieni.Premierul Howard a spus ca e pregatit sa piarda alegerile din aceasta cauza, dar ca va incerca sa convinga electoratul de justetea politicii sale.Intr-un discurs tinut cu multa pasiune, premierul John Howard, proaspat revenit dupa o vizita in Irak, a explicat de ce considera ca nu trebuie retrase trupele.

O plecare acum ar submina fortele moderate din Irak si ar da lumina verde, dupa cum a spus el, celor care vor sa foloseasca Irakul ca platforma pentru terorism.Ar fi destabilizat intregul Orient Mijlociu si s-ar da o grava lovitura pozitiei de lider global al Americii, incurajandu-i astfel pe teroristii ca Osama Bin Laden.

A fost un discurs cu puternic substrat politic, folosit de premier pentru a ataca partidul laburist de opozitie, care cere un calendar de retragere."Irakul si poporul irakian au nevoie acum de timp, nu de un calendar. Au nevoie de rabdarea noastra nu de goana noastra dupa capital politic. Au nevoie de hotarare din partea noastra, nu de retragerea noastra", a spus premierul australian.

John Howard sta foarte prost in sondajele de opinie, si politica sa in legatura cu Irakul e una din cauzele principale.Noul lider laburist Kevin Rudd, care se asteapta sa castige alegerile de anul acesta, a declarat ca una din primele lui masuri ca prim ministru va fi sa discute cu George W Bush retragerea trupelor australiene.Howard a admis ca isi risca viitorul politic, dar a declarat ca e gata sa isi sacrifice functia pentru o cauza in care crede.

"Accept ca in aceasta chestiune inot impotriva curentului opiniei publice. Iar daca la momentul decisiv opinia electoratului australian va fi, indiferent ce cred altfel despre mine, ca acest factor este decisiv, atunci eu accept acest lucru", a spus Howard.Totusi, discursul politic de astazi al premierului australian arata ca el nu s-a resemnat sa piarda alegerile ci incearca inca sa convinga electoratul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.