Germania nazista reusise sa fabrice un reactor si o arma nucleara cu putin timp inainte de incheierea celui de-al doilea razboi mondial, a afirmat un istoric german, intr-o carte ce va fi publicata la 14 martie.

In cartea intitulata "Bomba lui Hitler", istoricul Rainer Karlsch afirma ca cel de-al treilea Reich dispunea din iarna anului 1944 de un reactor nuclear in stare functionala si cercetatorii germani testau arme tactice nucleare pe insula Ruegen, in Marea Baltica si in Thurin. "Al treilea Reich era aproape de finalul cursei pentru fabricarea primei arme nucleare viabile", a afirmat editorul cartii. Istoricul a declarat ca a descoperit in zona Berlinului "primul reactor nuclear german in stare functionala" si ca a gasit in arhive un proiect de brevetare a unei bombe cu plutoniu datand din 1941.

Karlsch a analizat planuri de construire, jurnale ale cercetatorilor implicati, rapoarte ale spionajului american si rus, precum si mostre de sol, potrivit editorului. in pofida intarzierilor provocate de deblocarea tardiva a sustinerii financiare si de actiunile de sabotaj ale aliatilor, cercetatorii germani au reusit sa fabrice "bombe radioactive", care au ucis "mai multe sute" de prizonieri in timpul unui test efectuat la Thurin.

La un an de la descoperirea fisiunii nucleului de uraniu de catre cercetatorul german Otto Hahn, in 1938, nazistii au asamblat bomba, sub conducerea profesorului Werner Heisenberg. Printre cercetatorii implicati mai figurau Carl Friedrich von Weiszaecker, Erich Bagge, Walther Gerlach, Max von Laue si Carl Wirtz. Acestia au declarat pana in prezent ca nazistii nu reusisera sa fabrice bomba nucleara. Potrivit cercetarilor efectuate de istoric, intarzierea programului atomic german fata de cel american se explica prin faptul ca responsabilii nazisti si-au dat seama mai tarziu de importanta strategica a armei nucleare.

De abia in 1942 au fost deblocate fondurile necesare pentru producerea acestei arme, iar un act de sabotaj realizat de un comando britanic in 1943, la o unitate de productie de apa grea din Norvegia, a provocat noi intarzieri semnificative.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.