Expertii militari rusi sustin ca operatiunea se va numi „Muscatura" si va dura doar 12 ore

Statele Unite ale Americii vor declansa o actiune militara in Iran in prima saptamana din luna aprilie, inainte de Pastele catolic si ortodox care in acest an va fi celebrat pe 8 aprilie, potrivit saptamanalului rus "Argumenti Nedeli". Potrivit planului, bombardamentele vor avea loc intr-o singura zi si vor dura 12 ore. Vor incepe la patru dimineata si se vor incheia la patru dupa-amiaza. Numele de cod al operatiunii este "Muscatura".

Expertii militari rusi estimeaza ca planul americanilor de atacare a Iranului a ajuns in punctul in care nu mai este cale de intoarcere inca din 20 februarie, cand directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Mohammed El Baradei, a avertizat in raportul sau incapacitatea agentiei de a "confirma caracterul pasnic al programului nuclear iranian". Vor fi vizate instalatiile iraniene unde se banuieste ca se afla centrifugele pentru imbogatirea uraniului, centrele de cercetare si laboratoarele. Cu toate acestea, primul bloc al centralei nucleare de la Bouchehr nu va fi bombardat. in schimb, americanii vor sa neutralizeze antiaeriana, navele de razboi iraniene din Golf si sa distruga posturile-cheie ale comandamentului fortelor armate. Prin aceste lovituri se urmareste sa fie eliminata capacitatea de a riposta a Teheranului. Iranul, la randul sau, sustin expertii militari rusi, ar putea ataca si distruge mai multe petroliere din Stramtoarea Ormuz pentru a arunca in aer piata internationala a petrolului.

Este de asteptat ca pretul barilului sa ajunga la 75-80 de dolari, pentru o perioada destul de lunga de timp. Ei se mai asteapta ca armata iraniana sa incerce sa bombardeze Israelul. Analistii sustin ca loviturile americanilor vor porni din Insula Diego-Garcia, din Oceanul Indian, de unde vor decola bombardierele B-52, echipate cu rachete de croaziera. De pe portavioanele americane, deplasate deja in Golf, vor porni avioanele de vanatoare si elicopterele. Rachetele de croaziera vor fi lansate si de pe submarinele concentrate in Pacific si Marea Arabiei. Rezultatul prognozat: programul nuclear iranian sa fie adus cu multi ani in urma.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.