Probabil una dintre cele mai aprinse dorinte ale presedintelui Vladimir Putin este ca sistemul rusesc de pozitionare prin satelit denumit GLONASS sa aiba un succes mondial mai mare decat omologul sau american GPS, anunta pravda.ru.

"GLONASS este mai ieftin si mai precis" a pledat Vladimir Putin in cadrul ultimei sedinte de guvern adaugand cu referire la GPS ca "un sistem mai sofisticat nu este in mod obligatoriu si mai performant". Inceput in perioada sovietica, finantarea proiectului GLONASS a fost oprita la inceputul anilor 90, de Boris Yeltsin, din pricina lipsei de fonduri. Venirea la Kremlin a lui Vladimir Putin a schimbat acesta situatie. Astfel, la sfarsitul anilor 90, Moscova a decis sa relanseze proiectul utilizand o noua generatie de sateliti, stabilind initial ca termenul limita pentru finalizarea acestuia sa fie 2010. In 2005, Vladimir Putin a solicitat urgentarea operatiunilor de lansare pe orbita. Cu ocazia mai sus amintitei sedinte de guvern presedintele Vladimir Putin a tinut sa il desemneze personal pe prim vicepriministrul Sergey Ivanov drept responsabil al acestui proiect., punandu-i la dispozitie nu mai putin de 663 de milioane de ruble pentru urmatorii doi ani.

Potrivit specialistilor la sfarsitul acestui an GLONASS va acoperi in intregime vastul spatiu eurasiatic al teritoriul rus, pentru ca, in 2009, cu un an mai devreme decat era stabilit initial sa devina global. Ca orice sistem similar, precum cel american, mai sus amintitul, GPS, singurul 100% operational si cel rusesc poate fi utilizat atat in scopuri militare, destinatie de altfel, prioritara, cat si in scopuri civile. Desigur, se asteapta ca suma contractelor comerciale privind utilizarea imaginilor preluate prin satelit de catre companiile private din intreaga lume sa aduca multe miliarde de dolari Bancii Nationale a Rusiei, totusi aceasta valoare economica usor cuantificabila a GLONASS nu o va depasi niciodata pe cea strategico-militara. Sistemele de ghidare prin satelit sunt vitale pentru aplicatiile balistice si antibalistice de mare precizie. Ele au de asemenea un rol vital in supravegherea posibililor competitori.

Se asteapta chiar ca in viitorul nu foarte indepartat aplicatiile sa coboare la nivelul simplului soldat. Moscova nu si-a ascuns iritarea in legatura cu recentul anunt al Statelor Unite privind amplasarea in Polonia, Cehia si intr-o nespecificata republica fost sovietica din Caucaz a unor elemente balistice si instalatii radar apartinand scutului antiracheta american. Oficialii rusi au acuzat direct si fara echivoc faptul ca aceasta constituie o amenintare directa la adresa securitatii Federatiei Ruse. Nici anuntul facut de Bieijing , tot la inceputul acestui an, referitor la realizarea cu succes a primelor sale teste cu rachete antisatelit si apoi a celui referitor la accelerarea programului de realizare a propriului sau sitem de pozitionare prin satelit, Compass, nu au lasat Moscova indiferenta, in ciuda declaratiilor facute de oficialii de la Kremlin, pe tema programului spatial chinezesc.

Astfel, putem avansa ideea ca semnificatia reala a declaratiilor presedintelui Vladimir Putin in legatura cu relansarea proiectului GLOPASS este cea a reintrarii Rusiei in cursa pentru militarizarea spatiului cosmic si un pas important in creearea propriului sistem de aparare antiracheta, ca raspuns adresat atat Washingtonului cat si Beijingului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.