Coreea de Nord a promis inchiderea reactorului de la Yongbyon.La o luna de la acordul convenit la Beijing, negociatorii s-au intors in capitala Chinei. Este primul lor prilej de a afla daca promisiunile facute au fost si respectate.

Negociatori din sase tari s-au reintrunit la Beijing pentru a evalua progresele realizate la o luna dupa incheierea acordului privind programul nuclear nord-corean.Potrivit acordului de luna trecuta, Coreea de Nord ar trebui ca in 60 de zile sa isi inchida reactorul nuclear de la Yongbyon si sa permita inspectii ale Agentiei ONU pentru Energia Atomica, urmand sa primeasca in schimb 50 de mii de tone de combustibil.Inaintea intrunirii de la Beijing seful delegatiei americane la negocieri, Christopher Hill, s-a aratat optimist.

Christopher Hill a adaugat ca procesul va trebui sa continue, astfel incat instalatiile de la Yongbyon sa fie inchise si sa fie monitorizate de Agentia ONU.

Intrunirea rticipa Coreea de Nord, Statele Unite, China, Coerea de Sud Japonia si Rusia, a fost deschisa de seful delegatiei chineze Wu Dawei, care s-a aratat si el multumit de rezultatele de pana acum.

Fonduri nord-coreene deblocate

Scurt timp inaintea noii sesiuni Statele Unite si Coreea de Nord au anuntat rezolvarea unei dispute care periclita acordul, in legatura cu un cont nord-coreean inghetat la o banca din Macao.

Un oficial american al Trezoreriei a pus ca banii vor fi transferati intr-un cont chinezesc si apoi vor fi folositi in scopuri educative si umanitare in Coreea de Nord.

Statele Unite cred ca fondurile sunt legate de operatiuni de spalare de bani, dar negociatorul sef american, Christopher Hill, s-a declarat sigur inca de acum o luna ca subiectul banilor nu va ridica probleme, pe masura ce se avanseaza in negocierile privind programul nuclear nord-coreean.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.