Cinci dintre principalele state producatoare de gaze naturale din lume vor lansa un "OPEC al gazului" cu ocazia unei conferinte energetice prevazuta pentru data de 9 aprilie la Doha, a anuntat cotidianul rus Kommersant, citand surse diplomatice arabe, relateaza AFP.
Conform acestor surse, un acord politic va fi semnat in curand. Statele fondatoare ale acestui nou cartel vor fi Algeria, Qatar, Iran, Rusia si Venezuela, afirma cotidianul rus. "Aceasta reuniune de la Doha a Forumului statelor producatoare de gaze naturale va reprezenta un moment bun pentru crearea unui veritabil cartel al gazelor naturale", afirma Kommersant.

Expertii in energie sunt insa de parere ca formarea unui astfel de cartel este aproape imposibila din cauza caracteristicilor speciale ale pietei gazelor naturale, mult mai rigida decat cea a petrolului. Pe de alta parte, Administratia Bush vrea sa creeze un "coridor de sud" de conducte petroliere si gaze naturale pentru aprovizionarea Europei de vest, ca alternative la cele ale grupului rusesc Gazprom, potrivit unei declaratii in fata Congresului a sub-secretarului de stat Daniel Fried, relateaza www.armenews.com. "Coridorul de sud ar putea schimba harta strategica a Eurasiei, oferind Europei posibilitatea de a primi cantitati mari de gaze naturale, ce vor asigura diversificarea surselor de aprovizionare si eliminarea dependentei din ce in ce mai mare fata de un furnizor si de reteaua acestuia de distributie", a explicat Fried cu ocazia dezbaterilor din Congresul american.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.