Parlamentul palestinian a dat votul de investitura cabinetului de uniune nationala convenit de partidele rivale, Hamas si Fatah.

Liderii palestinieni spera ca prin formarea unui guvern de uniune nationala vor pune capat boicotului occidental, care a avut consecinte economice dezastruoase.Uniunea Europeana si ONU au dat semne de relaxare a pozitiei fata de noul guvern, dar Israelul spune ca este un pas inapoi.Israelul a subliniat din nou ca va refuza sa colaboreze cu noul guvern palestinian.

Autoritatile israeliene spun ca politicile noului guvern palestinian nu difera de cele ale administratiei precedente Hamas.Un purtator de cuvant al guvernului israelian a declarat ca noul cabinet palestinian nu a dat semne ca va recunoaste Israelul sau ca va denunta violenta.

"Noul guvern palestinian nu a acceptat cele trei principii internationale - anume recunoasterea Israelului, respectarea acordurilor anterioare si, mai ales, nu a spus limpede ca va renuinta la violenta. Palestinienii continua sa lanseze zilnic rachete asupra Israelului. Din pacate, Israelul nu poate stabili un parteneriat cu acest nou guvern. Vom continua sa tratam cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas dar nu cu guvernul sau cu vreun membru al guvernului".

Fostul guvern, condus tot de Ismail Haniya, fusese format in urma victoriei Hamas din alegerile parlamentare din ianuarie 2006.Imediat dupa formare, teritoriile palestiniene au fost supuse unui embargou occidental, ca urmare a refuzului Hamas de a recunoaste statul Israel.

Potrivit corespondentului BBC la Ierusalim, noul guvern este reprezentativ pentru societatea palestiniana, incluzand si ministri care recunosc statul Israel.Statele Unite sunt inca reticente, dar au dat de inteles ca sunt deschise unor contacte cu ministrul de finante desemnat.Salam Fayyad se bucura de sprijinul Occidentului si are o buna reputatie in randul administratiei americane.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.