Locuitorii unui sat din Republica Ceha au votat aproape in unanimitate impotriva instalarii unui radar care ar urma sa faca parte din scutul anti-racheta al Statelor Unite.
Potrivit primarului comunei Trokavec, sistuata la 70 de kilometri de Praga, 71 din cei 90 de alegatori cu drept de vot s-au pronuntat impotriva, in timp ce unul a votat pentru.Satenii se tem ca localitatea lor ar putea deveni o tinta militara. Votul nu are insa niciun efect juridic.Statele Unite doresc sa perfecteze un scut impotriva rachetelor cu raza lunga de actiune.

Programul are baze in Statele Unite, Marea Britanie si Groenlanda, iar Washingtonul doreste sa-l extinda si pe teritoriul Poloniei si Cehiei.Guvernul de la Praga este de acord cu solicitarea americana, dar are nevoie de aprobarea Parlamentului unde nu are majoritate.Satul Trokavec este la doi kilometri de locul unde ar urma sa fie instalat radarul si unii locuitori se teme si de pericolul unor radiatii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.