Angela Merkel a criticat faptul ca SUA negociaza bilateral construirea partii europene a sistemului sau antiracheta. Cancelarul a cerut americanilor sa ofere mai multe informatii despre strategia de aparare pe care o au in vedere si sa poarte discutii cu NATO si Rusia in acest sens.

Discutii cu NATO si Rusia

Desi americanii insista ca scutul este menit sa intercepteze atacuri cu racheta din tari precum Iran si Coreea de Nord, Moscova a declarat in repetate rinduri ca percepe plasarea sistemului antiracheta in Polonia si Cehia, atit de aproape de granitele Rusiei, drept o amenintare pentru aceasta tara.

In calitate de presedinte al UE, Merkel va vizita vineri Polonia pentru a face Varsoviei aceeasi cerere, de a purta negocieri sub egida NATO. "Voi spune polonezilor ca preferam o solutie in cadrul NATO si de asemenea o discutie deschisa cu Rusia", a declarat cancelarul pentru televiziunea publica germana ZDF. Intre timp, joi, o delegatie a Pentagonului se va deplasa la Berlin pentru a purta discutii despre scut cu reprezentanti ai Ministerului de Externe german.

NATO e incomod

Insa americanii au tot interesul sa evite negocierile in cadrul NATO din doua motive. Pe de o parte, ei se pling ca discutiile cu NATO ar putea aduce aminari prea mari. Un oficial NATO citat de "International Herald Tribune" a explicat: "Am vazut ce s-a intimplat in 1999, cind SUA au incercat sa obtina sustinerea aliantei pentru a interveni impotriva Serbiei. Statele Unite nu vor aminari inutile, la fel cum nici Polonia si Cehia nu vor acest lucru".