Rusia a trecut la crearea unui nou sistem de aparare antiaeriana. Asa a anuntat marti generalul de armata Vladimir Mihailov, comandatul statului major al fortelor de aviatie.
Noile sisteme, botezate C-400 si prezentate drept invincibile, vor intra in dotarea armatei inca din vara acestui an. Ca rusii se inarmeaza nu mai este un secret. intrebarea este care e rostul acestei declaratii. Contextul explica totul. Ieri, Ministerul britanic al Apararii a recunoscut ca rachetele nucleare Trident au fost supuse, in secret, unui amplu proces de modernizare cu scopul cresterii performantelor de lupta. Este vorba, potrivit "The Guardian", de montarea pe respectivele proiectile a unor noi detonatoare de conceptie americana. in opinia analistilor, sistemul AF&F va ridica gradul de eficienta a rachetelor pentru ca puterea incarcaturii explozive si a ogivei nucleare vor putea fi reglementate in functie de tinta.

La fel procedeaza si americanii, care au demarat o operatiune de modernizare a elementelor sistemului lor de aparare antiracheta. Programul a fost evaluat la circa 40 milioane de dolari. Pe de alta parte, la Kiev a sosit ieri o delegatie americana condusa de seful Agentiei de aparare aeriana, Henry Obering. Oaspetii vor avea intalniri cu reprezentantii ucraineni ai institutiilor de forta. La Kiev se vorbeste de consultari secrete intre Ucraina si SUA privind eventuala dislocare pe teritoriul statului slav a scutului american antiracheta. in acest scop ar putea fi folosite fostele baze militare sovietice. Printre altele, presa moscovita a comentat pe larg recentele declaratii ale presedintelui ucrainean, Viktor Iucsenko, potrivit caruia sistemul american de aparare nu va face decat sa sporeasca securitatea europenilor. in opinia ziaristilor rusi, Iuscenko a recunoscut, de fapt, ca scutul SUA este indreptat impotriva Rusiei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.