"Nu vom ramane in Liban, nici o zi in plus, a afirmat presedintele sirian Assad. Prezenta noastra in Liban e grea, trupele noastre sufera si ne costa mult. Am facut greseli, sub umbrela prezentei noastre, unii s-au imbogatit, uneori populatia libaneza a suferit. Am presat prea mult, uneori cu violenta".

La granita israeliano-siriana au fost observate in ultimele zile miscari de trupe siriene; serviciile speciale israeliene au constatat mobilizari de trupe si la granita Siriei cu Irakul. Aceste actiuni militare sunt rezultatul alarmei la cel mai inalt grad decretate de presedintele sirian, Bashaar Assad. Comentatorii militari israelieni considera ca Assad se teme de un atac al aviatiei americane asupra Damascului sau de o incursiune a fortelor terestre americane aflate in Irak. Imediat dupa ce presedintele american George W. Bush a cerut Siriei sa-si retraga imediat trupele din Liban, Assad a decretat alarma, mobilizand unitatile care deservesc rachetele sol-aer din jurul capitalei siriene. Spre granita cu Irakul au fost dispersate un numar sporit de forte militare.

Samdar Peri scrie in cotidianul ebraic "Iyediot Aharonot": "Statele Unite acuza Siria ca a permis la mii de teroristi sa treaca granita la Abu Kamal si sa patrunda in Irak. Aceste acuzatii se adauga banuielilor privind amestecul sirian in asasinarea fostului prim-ministru libanez Rafic Hariri. Washingtonul preseaza puternic ca trupele siriene sa se retraga imediat din Liban". Arabia Saudita cere si ea retragerea imediata a armatei siriene de pe pamantul libanez.

Chiar si presedintii Rusiei si Frantei l-au "sfatuit" pe Assad acelai lucru. Evenimentele l-au descumpanit rau pe presedintele sirian. El s-a grabit sa plece in Arabia Saudita, dar Abdallah, printul mostenitor al acestei importante tari arabe, a declarat ca nu va colabora cu Siria pana ce nu vor fi facute public rezultatele anchetei privind asasinarea lui Hariri. Mai mult, un responsabil saudit a declarat ca Arabia Saudita va rupe relatiile diplomatice cu Siria daca nu vor fi retrase trupele siriene din Liban. Si presedintele egiptean, Hosni Mubarak il sfatuieste pe Assad sa-si retraga trupele.

Citeste si:
10 feluri in care jocurile video te influenteaza
10 feluri in care jocurile...

E greu insa pentru Assad sa capituleze, asa, fara conditii prealabile. Intreaga conceptie strategica, mostenita inca de la Assad-tatal, se bizuie ca, in cazul unui razboi israeliano-sirian, trupe siriene sa poata deschide un nou front la granita libanezo-israeliana. In plus, economia siriana supravietuieste cu ajutorul resurselor libaneze. Zeci de mii de sirieni lucreaza in Liban, retragerea imediata a armatei ar duce la prabusirea intregului sistem cladit cu migala de-a lungul anilor de ocupatie.

Assad: "Libanezii nu ne doresc"

Daca vor fi siliti sa se retraga, sirienii doresc sa pastreze in Liban minimum 3000 de militari. Probabil, unitati care deservesc statiile de supraveghere a zborurilor avioanelor militare israeliene. Presat de pretutindeni, presedintele Assad a anuntat o retragere partiala a trupelor siriene. El a aparut in urma cu doua zile pe ecranele televiziunii siriene, angajandu-se la o retragere in doua etape. 20.000 de libanezi s-au adunat in piata centrala din Beirut in fata uriaselor ecrane instalate, ca sa-l vada pe Assad proclamand retragerea. Trupele libaneze de securitate au inconjurat baza trupelor de informatii siriene, din vestul Beirutului, de teama ca manifestantii vor ataca baza. Dupa cum si-a inceput discursul, cu constatarea "libanezii nu ne doresc", se parea ca Assad va anunta retragerea imediata a trupelor siriene.

Citeste si:
Nintendo va dezvolta instrumente pentru ameliorarea calitatii vietii
Nintendo va dezvolta...

Bush "Retragere totala si imediata"

Dupa cuvinte atat de dramatice, a anuntat retragerea celor 14.000 de militari, nu imediat, ci in doua etape. In prima etapa, trupele siriene se vor reamplasa in Valea Libanului, in rasaritul tarii, urmand ca, in a doua etapa, trupele sa se retraga la granita cu Siria, ramanand insa pe teritoriul libanez. "Nu toti libanezii doresc sa ne retragem, a declarat Assad. Avem o tabara mare de sustinatori in Liban." (Ieri, seikul Hassan Nassrallah, conducatorul fortelor Hezzbollah, a organizat o uriasa manifestatie de simpatie pro-siriana.)

Asadar, in loc sa anunte retragerea armatei sale din Liban, Assad propune o "reamplasare". Iritat, presedintele american George W. Bush a repetat: "Retragere totala si imediata". Premierul israelian, Ariel Sharon, a declarat: "Siria trebuie sa-si retraga toate fortele de pe intreg teritoriul Libanului. Abia atunci vom putea ajunge la incheierea pacii intre Israel si Liban". Culmea e ca presedintele sirian a invinovatit Israelul de asasinarea prim-ministrului libanez Refic Hariri si chiar de "asasinarea lui Yasser Arafat". Assad a mai spus ca Israelul duce o campanie calomnioasa impotriva Siriei si asmute Statele Unite impotriva ei.

Citeste si:
Nintendo a inrautatit puternic estimarile privind vanzarile de console
Nintendo a inrautatit...

"Ne-am pronuntat pentru pace, a spus Assad. Dar nu e posibil ca sa incepem de fiecare data de la punctul O. Orice guvern care vine la putere in Israel sterge din memorie cele stabilite de guvernele anterioare in tratativele siriano-israeliene. Eu vreau sa innoiesc aceste tratative de la punctul in care au fost intrerupte, dar israelienii refuza". Pentru cosmetizarea imaginii sale, Assad a ordonat inchiderea tuturor birourilor Hamasului si Jihadului Islamic din Damasc. El a ordonat si expulzarea lui Halad Mashal si Ramdan Shalah, conducatorii celor doua organizatii fundamentaliste islamice. Toate aceste considerente nu sunt relevante pentru Washington. Americanii nu-i mai suporta pe sirieni in Liban. Politica siriana duplicitara vizavi de Irak trebuie sa fie pedepsita.

"OK, spun responsabilii de la Damasc, retragerea noastra din Liban sa fie coroborata cu relansarea dialogului israeliano-sirian." Dar Washingtonul nu-i aude, iar Ierusalimul cu atat mai putin. Comentatorii politici si militari israelieni apreciaza ca, prin discursul sau anemic si rupt de noile realitati internationale, presedintele Assad a ratat o ocazie unica de a deveni partenerul unui dialog cu Statele Unite, comunitatea internationala si cu Israel. Dupa 40 de ani de guvernare, soarta Partidului Bath si a insusi presedintelui Bashaar Assad sunt in pericol.

Citeste si:
Care sunt companiile care scriu viitorul jocurilor video
Care sunt companiile care...

Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.