Responsabilul iranian pentru politici nucleare, Hassan Rohani, a avertizat Statele Unite si Uniunea Europeana ca Iranul va provoca o criza petroliera in cazul in care va fi sesizat Consiliul de Securitate ONU in legatura cu programul nuclear al Teheranului, transmite AFP.

"Primii care vor suferi vor fi chiar Europa si America. Acest lucru va provoca probleme pe piata energetica regionala, pentru economia europeana si mai ales pentru Statele Unite", a declarat Hassan Rohani, a carui tara este al doilea producator de hidrocarburi din cadrul OPEC. A trimite dosarul nuclear iranian la Consiliul de Securitate "este o joaca cu focul", a insistat el. Din perspectiva Europei, "acest lucru este o sinucidere politica", a adaugat Rohani.

De asemenea, el a exclus categoric, sambata, ideea ca tara sa sa renunte complet la imbogatirea uraniului, afirmand ca, daca acesta este obiectivul europenilor, negocierile cu ei pot fi considerate incheiate. "Nu vom continua discutiile nici macar un minut, am spus clar acest lucru autoritatilor de la Paris si Berlin", in cursul vizitelor de la sfarsitul lunii februarie, a precizat Rohani.

Trei state europene - Germania, Franta si Marea Britanie - negociaza cu Iranul pentru a-l convinge sa dea "garantii obiective" privind natura pur civila a activitatilor sale nucleare.
Cea mai buna garantie, in opinia acestora, ar fi ca Iranul sa renunte pe termen lung la imbogatirea uraniului.

Pe de alta parte, Iranul a aparat, sambata, decizia de a construi un reactor cu apa grea, afirmand ca acesta nu va folosi decat in scopuri de cercetare. Conform unor fotografii prin satelit, Iranul a inceput construirea fundatiilor reactorului de la Arak (sud-vestul Teheranului), desi AIEA i-a cerut sa renunte la proiect. AIEA este ingrijorata de capacitatile Republicii Islamice de a produce opt-zece kilograme de plutoniu pe an, suficient pentru construirea unei bombe atomice.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.