In arhivele de stat ale Rusiei s-a gasit harta dupa care Iosif Stalin a recroit Europa postbelica. Pe harta este indicata prima varianta a granitei dintre Germania si Polonia, trasata de liderul sovietic cu un an inaintea incheierii celui de-al doilea razboi mondial.
Conform acesteia, scria "Frankfurter Allgemeine Zeitung", teritoriul Sileziei inferioare ramanea pamant german. Dar, in final, Stalin a cedat acest perimetru Poloniei, facand astfel URSS un garant al integritatii statului polonez, nota publicatia citata. Descoperirea hartii, datata vara anului 1944, sublinia autorul articolului, demonstreaza rolul principal jucat de Stalin in stabilirea liniilor de frontiera in partea rasariteana a Europei centrale, operatiune care a fost urmata de deportari in masa. Granita dintre Germania si Polonia, desenata personal de dictatorul sovietic, difera puternic de actuala ei configuratie. in viziunea de atunci a conducatorului de la Kremlin, toata Silezia inferioara urma sa ramana Germaniei, Wrozlaw urmand sa fie impartit in doua de linia de delimitare.

Ulterior, Stalin s-a razgandit, ajungand la concluzia ca, din punct de vedere al intereselor geopolitice, mult mai indicata este crearea unui teritoriu disputat, care sa poata fi folosit ca parghie de influenta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.