Un incident ciudat ameninta sa scurt- circuiteze relatiile Roma-Washington: jurnalista italiana Giuliana Sgrena a fost eliberata dupa o luna de captivitate in Irak, dar a ajuns la Roma ranita de gloante americane. Un agent special al Italiei a fost ucis.

Ziarista italiana Giuliana Sgrena, capturata in urma cu o luna de rebelii irakieni, a fost eliberata vineri seara la Bagdad, insa, in drum spre aeroport, vehiculul in care se afla impreuna cu agentii Romei care negociasera eliberarea a fost atacat de o patrula americana. In incidentul armat, Sgrena si doi agenti ai serviciilor de informatii italiene au fost raniti. Un al treilea negociator italian, membru al spionajului militar, a protejat-o pe Sgrena cu pretul propriei vieti. Nicola Calipari, 51 de ani, s-a pus in fata gloantelor si a fost ucis de tirurile americanilor.

Premierul italian Silvio Berlusconi, care a trimis in Irak 3.000 de militari italieni, impotriva vointei populare, a cerut explicatii ambasadorului american la Roma, precum si la cel mai inalt nivel al puterii de la Washington. In ciuda scuzelor prezentate personal de presedintele George W. Bush si a promisiunii privind o ancheta completa, incidentul a tensionat relatiile americano-italiene si ar putea influenta decisiv alegerile locale italiene de luna viitoare, dar si pe cele generale de anul viitor. In ambele scrutine, alianta de dreapta a lui Berlusconi se va confrunta cu opozitia de centru-stinga care mizeaza masiv pe o campanie antirazboi.

Cauza incidentului - teama de un atac sinucigas

Incidentul de vineri seara, din apropierea aeroportului din Bagdad, este cu atit mai ciudat cu cit versiunile celor doua parti implicate difera izbitor, lasind loc unei serii de suspiciuni. La citeva minute dupa atacul armat asupra aliatilor italieni, Pentagonul a dat un comunicat in care afirma ca militarii americani care asigurau rondul de paza la un punct de control al aeroportului au deschis focul asupra masinii inscrise in Irak, pentru ca au crezut ca urmau sa fie atacati de teroristi sinucigasi.

Autovehiculul fara insemne speciale, a afirmat si Departamentul de Stat al SUA, se apropia de punctul de control in mare viteza, iar soferul si ocupantii au ignorat toate avertismentele - somatii, semnale luminoase si focuri de avertisment. Pentru ca masina a continuat sa se apropie cu viteza, au explicat oficialii americani, soldatii au deschis focul asupra blocului motor pentru a o imobiliza.

"Rapitorii au spus ca americanii nu vor sa ma mai intorc"

Premiata in Italia pentru reportaje de razboi, dar o adversara vehementa a interventiei din Irak, Sgrena a oferit o alta versiune asupra evenimentelor. Ziarista de 57 de ani, angajata la cotidianul de factura comunista "Il Manifesto", sustine ca masina nu se apropia in viteza de aeroport pentru ca trecuse deja, fara probleme, de mai multe puncte de control si ca soldatii care au deschis focul nu erau garzile unui post fix. "Nu era un punct de control, ci o patrula mobila care a deschis focul imediat ce a pus reflectorul pe noi".

Sgrena sustine ca si dupa incident, desi americanii intelesesera ca tintele lor erau aliati italieni, timp de o ora nu le-au permis supravietuitorilor sa contacteze Roma pentru ca, in mod bizar, telefoanele mobile din intreaga zona au fost bruiate la citeva secunde dupa primele focuri de arma. Mai mult, in relatarea din "Il Manifesto" a incidentului, Sgrena afirma ca inainte de a o elibera, rapitorii ei au avertizat-o in privinta americanilor: "Au spus ca ei sint hotariti sa ma elibereze, dar ca trebuie sa am grija 'pentru ca americanii nu vor sa te mai intorci>>".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.