Inainte de inchiderea editiei, erau asteptate rezultatele exit-poll-urilor Sondajele dinaintea alegerilor ii indicau favoriti pe comunisti Rivalii, reformistii lui Iurie Rosca, vorbesc de o revolutie "oranj" in cazul fraudarii

Trei partide s-au batut, ieri, pentru controlul legislativului de la Chisinau. Alegerile parlamentare de duminica sint considerate istorice pentru viitorul Republicii Moldova, in relatia cu Uniunea Europeana si cu Rusia. Rezultatele exit-poll-urilor urmau sa fie anuntate seara, insa analistii spun ca imaginea corecta asupra rezultatelor va fi cea din datele oficiale.

Votul a fost in general corect, dar nu a lipsit specificul "local". In unele sectii s-a consumat bautura, altele au fost colorate in rosu - culoarea Partidului Comunistilor. De asemenea, au fost sectii unde s-a semnalat prezenta numelor unor persoane decedate pe listele electorale.

Cetatenii Republicii Moldova nu s-au inghesuit la urne, prezenta fiind destul de mica. In Chisinau, prezenta a fost sub media la nivel national. Analistii prevad un procent sub 55 la suta pina la ora inchiderii urnelor. Dorin Chirtoaca, coordonatorul Coalitiei 2005 pentru alegeri libere si corecte, finantata din Occident, a declarat ca nu au fost semnalate "nereguli grave" . "Au fost nereguli obisnuite din cele petrecute si la precedentele alegeri", a spus el. In cursul zilei de ieri, Coalitia 2005 a dat publicitatii mai multe rapoarte despre desfasurarea alegerilor, urmind ca in aceasta dimineata sa prezinte un raport asupra votului care va cuprinde si datele din cursul serii.

In mai multe localitati s-a observat ca Partidul Comunistilor a continuat campania electorala si in ziua alegerilor, incalcindu-se astfel legea. De asemenea, nu au fost puse stampilele de confirmare a votului in actele de identitate, iar in unele centre de vot s-au vindut bauturi alcoolice.

Partid sustinut de Tiraspol

Interesanta pentru analiza alegerilor este pozitia pe care au adoptat-o autoritatile autoproclamatei republici trasnistrene, care s-au pronuntat fatis in favoarea Blocului Moldova Democrata (BMD) condus de primarul Chisinaului, Serafim Urechean. Ieri, televiziunea transnistreana a difuzat repetate indemnuri la vot in favoarea BMD si clipuri electorale contra presedintelui in exercitiu Vladimir Voronin si a liderului crestin-democrat, Iurie Rosca. "Nu votati Vorosca" , a fost indemnul propagandistilor lui Voronin.

Interesant mai este si faptul ca moldovenii din Transnistria au fost transportati sa voteze pe malul celalat al Nistrului de catre Uniunea Moldovenilor din Transnistria, o organizatie fantoma creata de Igor Smirnov. De altfel, in mod repetat, in ultimele zile, televiziunea lui Smirnov a difuzat anunturi privind locatia autobuzelor pentru votare. Analistii cred ca optiunea pro-Urechean adoptata de regimul lui Voronin este, de fapt, si cea a Moscovei. De altfel , atit Vladimir Voronin cit si Iurie Rosca au declarat in campania electorala ca BMD este sprijinit de Moscova si Tiraspol. Mai mult chiar, premierul Vasile Tarlev a spus ca principalii finantatori ai coalitiei conduse de Urecheanu ar fi tot liderii de la Tiraspol.

In exclusivitate pentru EVZ, Nikolai Buceatchi, fost presedinte al Sovietului Suprem din Tiraspol, in prezent opozant al lui Smirnov, a declarat ca Serafim Urecheanu, liderul BMD, a fost de mai multe ori la Tiraspol, unde s-a intilnit cu liderii transnistreni. "Anul trecut , in vara, s-au intilnit la Odessa", a spus Buceatchi. De altfel, echipa EvZ care a fost simbata in Transnistria a putut observa ca sloganuri anti-Voronin erau prezente pe arterele principale din Tiraspol, dar si din alte orase din republica lui Smirnov. Ieri, la prinz, la centrele de vot pentru cei veniti din Transnistria era o mare aglomeratie. "Sunt cozi imense iar oamenii sint nemultumiti", ne-a precizat coordonatorul coalitiei.

BMD a acuzat ieri Partidul Comunistilor ca ar pregati revolte populare daca vor pierde alegerile. Reprezentantii coalitiei conduse de primarul Chisinaului a spus ca scenariul ar fi facut in colaborare cu directorul cailor ferate moldovenesti.

Pix electronic pentru vot

Intr-o sectie de vot din Chisinau a avut loc un experiment interesant. Cu toate ca inca procesul electoral nu este foarte bine pus la punct in Republica Moldova autoritatile au testat asa numitul pix electronic de vot. Pentru viitor se vrea extinderea acestui mod de vot si in alte circumscriptii.

Portocaliii, gata sa iasa in strada

Presedintele Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, a spus, dupa ce a votat, ca formatiunea sa va organiza proteste de strada daca se va incalca legislatia si vor fi falsificate rezultatele scrutinului. "Am votat pentru o schimbare adevarata, pentru democratie, reforma, pentru reconstructia tarii si reorientarea ei spre Uniunea Europeana si NATO, pentru independenta reala si unitate teritoriala si pentru viitorul copiilor nostri", a spus Rosca. Rusia nu a inteles ca a pierdut Republica Moldova, ca si Georgia si Ucraina, a adaugat el.

Intrebat pentru cine a votat, seful statului, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comunistilor, a afirmat, in limba rusa, ca a votat pentru poporul moldovenesc.
Liderul Blocului Moldova Democrata, Serafim Urechean, primarul Chisinaului, a spus: "Am votat pentru viitorul copiilor, nepotilor si stranepotilor. Republica Moldova se vrea in Uniunea Europeana, iar Blocul Moldova Democrata pledeaza si pentru bunele relatii de parteneriat cu Federatia Rusa".

Vot in portocaliu la Bucuresti

Mii de basarabeni au votat la ambasada din Romania
Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti a fost ieri locul cel mai cautat de basarabenii din Romania. Tineri studenti au venit din toate colturile tarii pentru a-si exercita dreptul de vot. Ei n-au tinut cont nici de coada, nici de faptul ca si-au pierdut chiar si o noapte pentru a ajunge in Capitala. (Felicia Traistariu)

La Bucuresti au venit sute de basarabeni din Galati, Suceava, Iasi, dar si din Cluj, Timisoara ori Constanta. Unii aveau steaguri, altii purtau haine portocalii. Cu totii s-au asezat la rind rabdatori, suportind vremea destul de rece si glumind.
Grai moldovenesc se auzea si pe strazile care duceau spre ambasada, tinerii venind in grupuri mari sa voteze, dar si in gari, autogari, statii de metrou ori RATB.

"Pentru un regim mai bun"

Tinerii au venit foarte decisi la vot. Vor un trai mai bun, si pentru asta au si batut atita drum pina la Bucuresti. "Am votat. Am venit aici la 7.30. Am stat o jumatate de ora la coada. Pentru democratie si pentru un regim mai bun. Pentru asta am votat. Sintem anticomunisti", ne-a spus o studenta. Alaturi de ea, un tinar a completat repede: "Pentru viitorul tarii. Sper sa se schimbe un pic situatia, sa fie mai bine. Vrem sa traim mai bine, sa fie democratie adevarata si la noi".

Si ei s-au temut de turismul electoral

Desi in cursul saptaminii studentii moldoveni din centrele universitare din Romania au protestat fata de decizia Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau, de a organiza o singura sectie de votare pe teritoriul Romaniei, ieri nemultumirile s-au mai atenuat. "Nu ma deranjeaza deoarece am inteles ca asa siguranta rezultatului alegerilor este mai mare.

Daca erau mai multe sectii de votare, in orase diferite, ar fi existat si suspiciunea ca se putea vota de mai multe ori, in centre diferite",
ne-a spus Cornel din Hincesti. El ne-a marturisit ca a venit tocmai de la Timisoara sa voteze pentru "un viitor mai bun al Moldovei, pentru mai putina coruptie si mai multa regula in tara". A calatorit cu trenul de la Timisoara, iar in Bucuresti a ajuns simbata seara. Nu l-a deranjat nici drumul lung, nici coada de la ambasada. "Merge repede. In maximum o ora reusim sa votam. Nu sint probleme", ne-a asigurat el.

"Sa fim uniti cu Romania"

Iulia, din Chisinau, a venit de la Constanta hotarita sa voteze astfel incit sa schimbe ceva pentru "ai mei, de acasa". "De fapt, pentru binele nostru, al tuturor. Astept de la cei care vor iesi invingatori dupa scrutin sa ne ofere o viata mai buna, sa faca ordine in tara, sa fim mai apropiati de Romania, sa fim uniti cu ea, sa puna reguli pe care sa le si respecte.
Am venit de la Constanta si am stat la rind o jumatate de ora. Stateam si o zi, numai sa votez. Vrem sa fim uniti cu Romania, sa fim mai apropiati", ne-a mai spus sudenta din Republica Moldova.

Peste 6.000 de votanti pe lista ambasadei
Pina la orele serii votasera peste 2.000 de persoane. Pe liste erau inscrise, potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii, 6.148 - elevi, studenti, doctoranzi. Oficialii dadeau asigurari ca sint suficiente buletine pentru toti. de asemenea, ei spuneau ca nu vor fi probleme.

Incurajati sa voteze in Romania

Studentii din Republica Moldova aflati in Romania au fost sprijiniti sa-si exercite dreptul la vot. Astfel, duminica, ei au beneficiat de gratuitate la transportul cu trenul. La Cluj-Napoca, un sponsor local a oferit bani pentru deplasare. In ultimele zile, studentii basarabeni au protestat, la Ambasada Republicii Moldova de la Bucuresti, la adresa faptului ca in Romania exista o singura sectie de votare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.