Efectele negative ale modificarii climei la nivel global incep sa se faca simtite din ce in ce mai puternic in viata de zi cu zi. In cateva zeci de ani, sute de milioane de persoane vor suferi de pe urma lipsei apei, avertizeaza oamenii de stiinta intr-un raport. Documentul, intocmit de peste 1.000 de specialisti, va fi prezentat luna viitoare la o conferinta care se va desfasura in Belgia, transmite Associated Press.

In timp ce sute de milioane de oameni vor avea de suferit de pe urma lipsei apei, la fel de multi vor fi nevoiti sa faca fata inundatiilor. Mai mult, boli tropicale precum malaria se vor raspandi la nivel global.

Exista riscul ca in jurul anului 2050 ursii polari sa devina exclusiv o atractie a gradinilor zoologice, mediul lor natural fiind distrus complet. Insecte precum furnicile de foc se vor raspandi ca "flacarile".
Documentul afirma ca, pentru o scurta perioada de timp, incalzirea globala va avea si efecte benefice: in emisfera nordica, sezonul cald va fi mai lung iar hrana va fi indestulatoare. Dupa ce "luna de miere" se va fi terminat, va lovi si dezastrul.

2030 Rata de mortalitate in tarile sarace va creste din cauza bolilor produse de incalzirea climei, cum ar fi malnutritia sau diareea. Cazurile de malarie si febra galbena vor inregistra o curba ascendenta, cauzata de alimentele contaminate. Sute de milioane de africani si zeci de milioane de latino-americani vor suferi de pe urma lipsei apei.

Ce ne asteapta

2050 Peste un miliard de asiatici vor avea probleme din cauza lipsei de apa. Ghetarii de mici dimensiuni din Europa vor disparea complet. incalzirea vremii va avea un impact puternic si asupra ghetarilor mari, care isi vor fi redus mult dimensiunile. Nivelul smogului in orasele americane va creste si mai mult si se vor inmulti la un nivel ingrijorator bolile produse de ozon.

2080 intre 200 si 600 de milioane de oameni vor suferi de foamete din cauza efectelor incalzirii climei mondiale. Aproximativ 100 de milioane de oameni vor fi afectati de consecintele inundatiilor produse de cresterea nivelului marilor si oceanelor.2100 Cel putin jumatate din fauna si flora Europei vor fi vulnerabile, in pericol de disparitie sau chiar disparute.

Seceta si reducerea dramatica a resurselor de apa vor fi principalele probleme cu care omenirea se va lupta. Temperaturile din ce in ce mai ridicate vor conduce la perioade secetoase devastatoare. Raportul concluzioneaza ca "apocalipsa climatica" ar putea fi amanata daca se vor incetini si reduce emisiile de gaze cu efect de sera

Modificarile climatice cauzate de incalzirea globala vor periclita mai multe specii de animale. Specialistii avertizeaza ca foarte putini ursi polari vor supravietui. in mai putin de 50 de ani, exemplarele ramase vor deveni o curiozitate a gradinilor zoologice


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.