Cazul fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, decedat la Londra in urma administrarii unei doze de substanta radioactiva poloniu-210, revine in actualitate. Ieri, publicatia "The Sunday Times" a dat publicitatii un interviu cu unul din fostii colegi ai spionului otravit, Iuri svet, potrivit caruia sunt mari sanse ca Vladimir Putin sa ajunga dupa gratii in 2008.
In acelasi timp, periodicul italian "Panorama" estima ca Litvinenko si ziaristul rus Ivan Safronov, redactor la cotidianul "Kommersant", ar fi putut fi ucisi pentru ca se aflau in posesia unor informatii compromitatoare la adresa premierului italian, Romano Prodi, suspectat ca ar fi colaborat cu fostul KGB in perioada sovietica. in ce masura sunt adevarate aceste afirmatii e greu de spus. Un lucru este cert: pe masura apropierii alegerilor prezidentiale din Rusia, prevazute pentru martie 2008, se vor inteti presiunile asupra lui Putin.

Desi a repetat de nenumarate ori ca nu mai vrea un al treilea mandat la Kremlin, Occidentul se asteapta la orice din partea liderului rus. Deci, trebuie actionat. si, cand la mijloc este vorba de o tara care detine uriase rezerve de petrol si gaze naturale, care vrea sa joace un rol independent pe arena internationala si sa-si impuna punctul de vedere, nicio metoda nu pare nelalocul ei. in ce-l priveste pe premierul Prodi, el abia a scapat de o "detronare" din fruntea guvernului. Revenind la seful statului rus, Iuri svet este de parere ca "una din cele mai mari preocupari ale lui Putin este ca imunitatea lui expira odata cu plecarea de la Kremlin. El trebuie sa se teama sa nu devina un al doilea Pinochet. Lui Putin il place sa calatoreasca si cu prilejul unui asemene voiaj s-ar putea trezi dupa gratii", sustine svet. in context, "Panorama" prezinta punctul de vedere al unui expert, Barry Carter, profesor de jurisprudenta la Universitatea din Georgetown. in opinia lui, Putin are motive de ingrijorare. "sefii de stat sunt protejati de imunitate, dar cand renunta la atributii, statutul lor juridic devine destul de vulnerabil. Iar daca el va calatori, riscul de a fi arestat este destul de mare", afirma el.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.