Aceste constatari l-au determinat pe ministrul justitiei, Alberto Gonzales, sa ordone FBI sa aiba mai multa grija cand recurge la folosirea asa-ziselor scrisori de securitate nationala pentru a solicita in mod confidential inregistrari telefonice, financiare si ale corespondentei electronice.
‘’Scrisorile de securitate nationala’’ permit FBI sa solicite obtinerea de date private fara a avea in prealabil acordul unui judecator, iar folosirea lor a crescut exponential dupa atacurile de la 11 septembrie.

Raportul a constatat ca, doar in 2005, FBI a emis peste 19.000 de asemenea scrisori, continand in total 47.000 de solicitari separate de informatii. In cele 293 de scrisori examinate in raport, anchetatorii au descoperit 22 de greseli care pot fi considerate incalcari ale regulamentelor interne sau, in parte, chiar ale legii.

In cel putin doua cazuri evocate de Washington Post anchetatorii au constatat ca FBI a obtinut rapoarte de credit complete, in conditiile in care scrisorile de securitate nationala nu pot fi folosite decat pentru a obtine informatii sumare.

In alte cazuri, companii de telefonie, institutii bancare sau firme furnizoare de acces la internet au raspuns la scrisorile de securitate trimise de FBI cu date personale detaliate despre clienti, ceea ce, iarasi, scrisorile de securitate nu permit.