Serbia ar putea obtine in 2008 statutul de candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeana daca face tot posibilul in urmatoarele luni pentru a-l aresta pe fostul sef militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, a declarat, marti, comisarul european pentru extindere Olli Rehn, relateaza AFP.

"A obtine pentru Serbia statutul de candidat la aderare in 2008 este un proiect ambitios, dar, in cel mai bun caz, este realizabil", a declarat comisarul intr-o conferinta de presa, cu ocazia vizitei presedintelui sarb Boris Tadici la Bruxelles. Pentru aceasta, ar trebui reluate cat mai curand negocierile cu privire la Acordul de stabilizare si de asociere UE-Serbia, negocieri oprite in luna mai 2006 din cauza lipsei de colaborare a Belgradului cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI). Instanta ONU a reprosat Serbiei ca nu l-a prins si predat pe generalul Ratko Mladici, acuzat de genocid in 1995.

"Daca vom putea relua negocierile pentru Acordul de stabilizare si asociere in aceasta primavara, ceea ce depinde cu precadere de noul guvern sarb, inseamna ca vom putea incheia acordul in aceasta toamna", a precizat Rehn. Insa, ca sa reia negocierile pentru Acordul de stabilizare - primul pas catre aderarea la comunitatea europeana -, UE cere viitorului guvern sarb un "angajament clar si actiuni concrete si eficiente" pentru a coopera deplin cu TPI.

Cele 27 tari membre au adoptat o pozitie mai flexibila in luna februarie cu privire la Belgrad si nu au mai solicitat o cooperare deplina cu Tribunalul pentru a putea fi reluate negocierile.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.