Ségolene Royal

"Nu poate exista o diferenta mai mare intre doua persoane, atit din punctul de vedere al stilului, cit si al ideilor", a prefatat intilnirea ce urma sa aiba loc ieri intre Angela Merkel si Ségolene Royal europarlamentarul german de origine franceza Daniel Cohn-Bendit. Crestin-democrata Merkel este cunoscuta pentru ideile reformatoare, precum impunerea unui impozit unic in Germania, in timp ce prezidentiabila Royal si-a facut public un program profund socialist, bazat pe subventiile statului si pe cresterea salariului minim.

Extremele nu se ating

Singurele asemanari se reduc la coincidentele parcursului politic al celor doua personalitati, inceput in umbra unor politicieni precum Helmut Kohl si François Mitterrand. Atit Merkel, cit si Royal au detinut portofoliile educatiei si familiei, precum si pe cel al mediului. Insa Angela Merkel s-a format in mediul comunist al Republicii Democrate Germane, s-a dedicat carierei didactice si se afla acum la cea de a doua casatorie. Fara a avea copii, cancelarul german este cunoscut drept o persoana timida, care prefera negocierile in spatele usilor inchise.

La polul opus, Ségolene Royal, nascuta in exoticul Senegal, incearca sa cistige simpatia tocmai prin aparitiile mediatice si apelind la calitatea de mama a patru copii si de femeie independenta.