Consiliul European de primavara se anunta a fi unul cu scantei

Reuniunea sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana, care se va desfasura in perioada 8-9 martie la Bruxelles, este amenintata de mai multe dispute, cele mai importante fiind cele referitoare la protectia mediului.

Polonia, Cehia si Ungaria sunt printre cele sapte state ale UE care se opun reducerii substantiale a emisiilor poluante, considerate a fi cauza incalzirii globale. Stabilirea unui obiectiv de reducere cu 20% a acestor emisii ar obliga state est-europene sa investeasca masiv in surse alternative de producere a energiei, precum energia eoliana sau solara. Carbunele este, in prezent, o sursa vitala de energie pentru tarile din Europa de Est. Luni, la reuniunea ministrilor de externe din statele UE, nu s-a reusit stabilirea unui plan clar de dezvoltare a energiilor alternative. Germania, care detine presedintia Uniunii, este cea care doreste sa demonstreze ca in Europa exista vointa pentru a aborda problema schimbarilor climatice.

Pozitia acestei tari este sprijinita de Suedia, Italia si Marea Britanie. Luni, ministrii de externe din statele UE nu au reusit sa ajunga la un acord nici macar in privinta continutului declaratiei care urmeaza sa fie adoptata la summitul de la Berlin, din 25 martie, cu ocazia a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.