Oamenii de stiinta intentioneaza sa exhumeze in urmatoarele cinci luni corpul unui diplomat britanic care a murit in 1919 de gripa spaniola, in speranta de a afla informatii importante pentru combaterea unei eventuale pandemii de gripa aviara, transmite Reuters.

Expertii considera ca virusul gripei aviare H5N1 prezinta asemanari puternice cu H1N1 care a determinat in 1918-1919 o epidemie de gripa spaniola in care au murit peste 50 de milioane de oameni.

Ambele virusuri sunt de origine aviara si se transmit la om, iar informatiile despre H1N1 ar putea oferi o intelegere mai buna a virusului H5N1, despre care exista temerea ca va declansa o pandemie atunci cand va suferi mutatiile necesare pentru a se transmite de la om la om. John Oxford, profesor de virologie la Royal London Hospital, a anuntat ca familia diplomatului Sir Mark Sykes, parlamentar britanic in timpul primului Razboi Mondial, si-a dat acordul pentru exhumarea corpului la sfarsitul lunii februarie. Specialistii spun ca operatiunea ar putea aduce informatii pretioase, deoarece Sykes a fost inhumat intr-un sicriu inchis ermetic, ceea ce ajuta de obicei la conservarea cadavrului.

"Faptul ca este intr-un sicriu ermetic este un lucru esential. Din alte exhumari facute in Marea Britanie, se stie ca un cadavru inhumat astfel se poate conserva foarte bine timp de 200 de ani", a declarat intr-un interviu profesorul John Oxford, aflat la Hong Kong pentru a participa la o conferinta medicala. Intrebat cand anume va avea loc exhumarea, cercetatorul a spus ca a fost nevoie de aproape un si jumatate pentru a obtine aprobarea familiei diplomatului si ca operatiunea va avea loc probabil in urmatoarele patru sau cinci luni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.