Sorgintea crestina a Europei si functionalitatea institutiilor sunt cele doua teme cu care Germania si Franta spera sa relanseze dezbaterea asupra Constitutiei europene.
Cancelarul german Angela Merkel a lansat o pledoarie in favoarea repunerii in dezbatere a tratatului de Constitutie UE. La Berlin, Merkel a afirmat ca si-ar dori "o referinta mai clara la Dumnezeu, prin prisma idealurilor crestine, in tratatul de Constitutie a Uniunii". Ea a precizat ca UE nu trebuie sa devina un "club crestin" si a subliniat importanta tolerarii tuturor religiilor in spatiul european.

Planurile de a include o referinta la sorgintea iudeo-crestina a Europei in proiectul initial al Constitutiei au fost blocate, acum trei ani, de catre presedintele francez Jacques Chirac. Tratatul a fost respins in 2005, prin referendum, de francezi si de olandezi, insa atat cancelarul Merkel, cat si Nicolas Sarkozy doresc sa repuna tema Constitutiei pe agenda de lucru a Uniunii, cu ocazia summit-ului din iunie de la Bruxelles. Mai multe state din UE, in special cele catolice, favorizeaza mentionarea crestinismului ca valoare europeana, in noul proiect de tratat. Favorit in cursa electorala din Franta, Sarkozy a criticat pozitia lui Chirac si a sugerat ca ar sprijini o astfel de campanie, daca va deveni presedinte.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.