Procuratura berlineza a inregistrat, in 2006, peste 100 de infractiuni comise de cei 6.000 de membri ai corpului diplomatic, arata cotidianul ,,Der Spiegel’’. Vinovatii trebuie doar sa-si prezinte pasaportul diplomatic pentru a fi eliberati si chiar escortati pina la ambasada. Pedeapsa maxima pe care o pot primi este expulzarea, insa aceasta s-a aplicat doar in cazul unui diplomat din Mongolia, acuzat, in 2004, pentru contrabanda cu peste 20 de milioane de tigari.

Imunitate rutiera

Infractiunile comise la volan sint cele mai raspindite. Nikolai Apostolov, ambasadorul Bulgariei, oprit de politie, in 2004, a refuzat sa se supuna etilotestului, ba, mai mult, a folosit un al doilea rind de chei pentru a pleca, dupa ce politistii i-au scos cheile din contact, considerindu-l inapt pentru a conduce.

"Colegii nostri nu sint lasati nici macar sa le faca un test de alcoolemie diplomatilor beti", comenteaza Eberhard Schonberg, presedintele sindicatului politistilor din Berlin.

In topul infractiunilor rutiere conduce detasat Senegalul, care in 1995, cind capitala Germaniei se afla inca la Bonn, a "colectionat" 448 de amenzi, nici una achitata.