Pentru preintampinarea unei revolutii "oranj" si in Rusia

Dupa revolutia trandafirie din Georgia si cea oranj din Ucraina, care au spulberat regimurile dogmatice la putere in cele doua foste republici sovietice (o alta revolutie fiind, pare-se, pe punctul de a se contura in Moldova), isi fac loc tot mai mult speculatii ca o asemenea miscare ar putea izbucni in insasi inima fostului imperiu sovietic - Rusia.

Inca de pe acum - tinand seama de faptul ca varful de lance al acestor revolutii au fost miscarile de tineret - in Rusia este in curs de formare o miscare similara, organizata dupa tipicul miscarii ucrainene prodemocrate Pora, care a avut un rol hotarator in victoria lui Iuscenko asupra adversarului sau procomunist Ianukovici.

Unul din initiatorii de frunte ai acestei miscari este liderul aripei tinere a partidului de opozitie Iabloko, Ilia Iasin. Pentru a intampina pericolul care pare a se naste, Kremlinul sprijina - potrivit relatarilor BBC - crearea unei contraorganizatii denumite Nasi (Ai nostri). Denumire cu iz nationalist, care duce cu gandul la suporterii unei echipe sportive sau a uneia din cele doua parti angajate intr-un razboi. Cuvantul face, de asemenea, trimitere directa la un documentar TV din 1991, care glorifica actiunile violente politienesti impotriva miscarilor de independenta, din acea perioada, din tarile baltice.

Nu de mult miscarea Nasi si-a tinut o reuniune cu usile inchise intr-o statiune din apropierea Moscovei. Liderul tineretului liberal Iasin, amintit mai sus, a incercat sa patrunda in sala, pozand drept ziarist, dar a fost recunoscut si batut crunt. El declara ca cei ce l-au agresat aveau capetele rase, asemenea batausilor fascisti din Occident. Se confirma astfel, sustine Iasin, banuielile ca miscarea Nasi va servi drept acoperire pentru brigazile de asalt, care vor recurge la violente contra organizatiilor democratice. Intr-adevar, in conceptia unuia din conducatorii Nasi, Vasili Iakemenko, toti cei care spera ca si in Rusia sa aiba loc o revolutie portocalie sunt "fascisti, care se aduna in jurul steagurilor national-socialiste ale lui Hitler".

Vom pune capat, afirma el amenintator, acestei aliantei impotriva naturii intre "oligarhi, antisemiti, liberali si nazisti" (?!). Iakemenko respinge cu dispret ideea ca o revolutie oranj ar putea avea succes in Rusia. "Americanii nu ne vor putea prosti", a declarat el pentru BBC. Interesant este ca de partea eventualei revolutii liberal-democrate se pronunta si asa-numitul Partid National Bolsevic, al carui lider, Eduard Limonov, se declara gata "sa raspunda cu violenta la violenta", in caz de nevoie. "Ceea ce se petrece este o invitatie la razboiul civil", sustine el.

"Tara noastra incepe sa semene cu Germania anilor '20-'30, cand fascistii atacau comunistii". Nu este deloc exclus ca national-bolsevicii sa incerce sa se infiltreze in miscarea liberala pentru a o submina din interior. Oricum, chiar daca, deocamdata, nu poate fi vorba decat de tendinte incipiente, greu de evaluat, asemenea evolutii sunt simptomatice pentru o anumita stare de spirit, care, iata, pare a deveni contagioasa in spatiul ex-sovietic.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.