De la opozitia crestin-democrata pina la presedintele comunist, toata lumea flutura steagul schimbarii

Aproape patru milioane de moldoveni sint asteptati duminica la urne pentru a alege un nou parlament, care mai apoi va desemna presedintele Republicii Moldova. Dupa aceea, legislativul va acorda votul de investitura premierului, care va forma guvernul.

Conform lui Arcadie Semionov, purtatorul de cuvint al Comisiei Electorale Centrale, rezultatele finale vor fi cunoscute in cursul zilei de luni.

Duminica seara, in jurul orei 22.00, vor fi publicate datele primului exit-poll din istoria Moldovei. Unii analisti si sociologi de la Chisinau pun la indoiala faptul ca acest sondaj ar putea prezenta rezultatele finale cu marja de eroare unanim acceptata, de circa trei procente. Ei spun ca diferenta dintre sondajele din anii trecuti si realitatea de apoi a fost chiar si de aproximativ 20 de procente.

Protagonistii scrutinului

Partidul Comunistilor, Blocul "Moldova Democrata", Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) -al lui Iurie Rosca-, Partidul Social-Democrat (PSD), Uniunea "Patria-Rodina", si Miscarea social-politica republicana "Ravnopravie" (Egalitate) sint protagonistii alegerilor din Moldova. Analistii considera ca doar primele trei forte au sanse sa intre in viitorul parlament, dar nu exclud PSD.

Campanie anosta

Campania electorala din Moldova s-a incheiat fara a aduce in fata opiniei publice dezbateri privind programale electorale sau viitorul fostei republici sovietice. Campania electorala a fost anosta si nu a generat un interes mare in rindul electoratului, spun analistii. Mai curind, a fost vorba de o lupta surda intre diferitele forte angrenate in campanie, cu atacuri sub centura, cu dezvaluiri despre contracandidati, dar fara o dezbatere de substanta.

Oleg Brega, presedintele organizatiei civice Hyde Park de la Chisinau, spune ca reprezentantii puterii comuniste nu au vrut sa participe la dezbaterile initiate de mass-media. "Practic, a fost vorba de o disputa intre fortele opozitiei", a precizat Brega.

"Cetateanul, dupa ce a fost dezinformat timp de patru ani, este acum pus in situatia ca nu poate alege in cunostinta de cauza", a adaugat el.
Brega mai spune ca Partidul Comunist si-a asigurat monopolul mediei, in special prin controlul audiovizualului. Posturile care au indraznit sa critice puterea au fost inchise sau suspendate, iar cele care au mai ramas prefera un statut de non-combat datorita fricii fata de posibilele represalii. De exemplu, mai afirma el, postul de televiziune PRO TV Chisinau nu a vrut sa se implice in campania electorala. "Probabil ca au fost strinsi cu usa deoarece autoritatile nu se sfiesc sa ameninte", spune Brega.

"Coalitia civica 2005 pentru alegeri libere si corecte, care este formata din aproape 200 de organizatii nonguvernamentale, sustine ca, astfel, fraudarea alegerilor a avut loc inainte de desfasurarea propriu-zisa a acestora", a adaugat Oleg Brega.

Funar si Cretu, observatori la alegeri

La scrutinul de duminica vor fi prezenti circa 3.300 de observatori, ne-a declarat Anatolie Semionov, purtatorul de cuvint al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Conform sursei citate, 747 provin dintre acestia din strainatate. De altfel, vineri seara a sosit la Chisinau si o delegatie de observatori din Parlamentul Romaniei, printre care se afla Corina Cretu si Gheorghe Funar. De asemenea, la Chisinau sint acreditati si peste 100 de jurnalisti straini.
Autoritatile din Moldova nu au permis accesul observatorilor din Federatia Rusa si din spatiul CSI. Mai multi observatori rusi au fost expulzati in ultimele saptamini de la Chisinau, fiind acuzati ca, de fapt, ar lucra pentru una dintre fortele politice moldovenesti. Bun prilej pentru liderul comunist Vladimir Voronin de a-si relua tiradele antirusesti din ultimele luni.

Cartea schimbarii

Majoritatea obiectivelor strategice ale Partidului Comunistilor de acum patru ani par a fi lasate de-o parte. Presedintele republicii si liderul partidului, Vladimir Voronin, si-a schimbat radical tonul. De la criticile dure la adresa Occidentului, acum Voronin ar vrea ca tara sa sa intre in UE. De asemenea, relatiile cu Bucurestiul par sa se fi dezghetat, iar Romania este vazuta ca un partener strategic. Voronin joaca acum cartea schimbarii, asa cum a facut-o Ion Iliescu inainte de alegerile din 2000, comenta un jurnalist de la Chisinau. Actualul presedinte nici macar nu mai sustine proclamarea limbii ruse ca a doua limba oficiala a Moldovei.

Val de nereguli

Asociatiile independente acuza pregatirea proasta a alegerilor si fraudarea acestora prin diferite decizii luate la nivelul administratiei. Astfel, studentii din Chisinau nu vor putea vota in capitala, ci vor trebui sa mearga in localitatile de resedinta. O alta problema este accesul la centrele de vot al persoanelor aflate la munca in strainatate, intrucit acestea sint doar la ambasade.

O singura sectie de vot in Romania

Peste o suta de studenti si tineri din Republica Moldova, care invata in Romania, vor veni la Bucuresti cu doua autocare, pentru a putea vota, relateaza Mediafax. Autoritatile moldovenesti au organizat in Romania o singura sectie de votare, la ambasada din Bucuresti. Aceasta decizie a provocat protestele studentilor basarabeni care invata la Timisoara, precum si ale celor de la Iasi. In facultatile din Timisoara sint peste sapte sute de studenti din Moldova. Potrivit observatorilor de la Chisinau, in Romania sint peste 10.000 de studenti basarabeni.

Moscova isi arata muschii

Cu doar 48 de ore inaintea scrutinului, o serie de deputati rusi au cerut sanctiuni economice impotriva Republicii Moldova, intre care si cresterea pretului la energia livrata Chisinaului. Potrivit agentiilor de presa, ei au solicitat si introducerea vizelor pentru cetatenii moldoveni. De la toate aceste masuri ar fi exceptati cei din Transnistria. Ambasadorul Rusiei la Chisinau, Nicolae Reabov, a facut si el declaratii asemanatoare, amintind si ca trupele rusesti vor ramine in Transnistria.

De asemenea, Rusia a expulzat 11 cetateni moldoveni, invocind faptul ca ei nu mai aveau documente de munca, relateaza agentia "Rusia la zi". Chisinaul a interpretat aceasta decizie drept un avertisment de a nu se prezenta la vot adresat cetatenilor moldoveni din Rusia. Recent, Republica Moldova a expulzat 20 de cetateni rusi.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.