In Afganistan, vicepresedintele american Dick Cheney sosise in ajun. Nu a putut, conform agendei de lucru, sa-l intalneasca pe seful tarii gazda, Hamid Karzai. Din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Asa s-a spus. Cheney a innoptat la cea mai mare baza americana din Afganistan. Iar dimineata, in timp ce in Sri-Lanka ambasadorii SUA, Italiei si Germaniei erau raniti intr-un atac lansat de gruparea Tigrii Tamili, Cheney a fost tinta unui atentat sinucigas.
Au vreo legatura cele doua evenimente? Poate nu, dar coincidenta de timp pune pe ganduri. In plus, "in catarea" teroristilor s-au aflat demnitari. Iar, potrivit talibanilor, care au revendicat actiunea de la baza americana din orasul Bagram, atacul l-a vizat pe vicepresedintele SUA. "Stiam ca este acolo", a recunoscut telefonic o voce care s-a identificat drept Qari Yousef Ahmadi si care s-a prezentat drept purtator de cuvant al talibanilor. Cheney nu a patit nimic. In schimb, au murit 20 de oameni, inclusiv un militar american.

Explozia s-a produs nu departe de prima poarta de securitate, pe care autovehiculele trebuie sa o treaca pentru a patrunde in perimetrul bazei. "Cand si-a dat seama ca nu poate merge mai departe, el a atacat populatia locala", a explicat locotenent-colonelul James Bonner. Pentru comentatori, atacul de la Bagram a fost, de fapt, un simplu avertisment. Cu alte cuvinte, data viitoare va fi altfel. Ce s-a urmarit? Cu siguranta, ruperea fortelor multinationale care asigura pacea in Afganistan. A fost o dovada in plus a puterii de care inca se bucura talibanii. O veste buna, totusi: militarii romani din Bagram nu au fost afectati. Precizarea a venit din parte purtatorului de cuvant al MApN, Cristina Dumitrescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.