La aproape cinci ani de la Jubileul de Aur al reginei Elisabeta a II-a, lordul Stevens - care in 2002 era seful Politiei Metropolitane - dezvaluie ca organizatia terorista Al-Qaeda planuia sa se foloseasca de festivitatile de la Londra pentru a-l asasina pe prim-ministrul Tony Blair.

Din informatiile primite de Politia Metropolitana si serviciile secrete britanice rezulta ca Tony Blair urma sa fie ucis in momentul culminant al festivitatilor si in plin centrul Londrei, pe Mall (artera care leaga Palatul Buckingham de cladirea Amiralitatii si Trafalgar Square), unde premierul britanic trebuia sa ia loc in tribuna rezervata oficialitatilor.

Din punctul de vedere al retelei teroriste conduse de Osama bin Laden, motive pentru a-l "executa" pe seful guvernului britanic erau destule: campania din Afganistan, unde Marea Britanie a trimis trupe, contribuind substantial la inlaturarea regimului taliban si "ofensiva diplomatica" lansata de Tony Blair in sprijinul lui George W. Bush, care pregatea inca de pe atunci campania din Irak.

Intr-un recent documentar realizat de postul de televiziune BBC, lordul Stevens relateaza cum, in vara anului 2002, s-a dus personal la resedinta oficiala a prim-ministrului, situata pe Downing Street la numarul 10, pentru a-l avertiza de faptul ca viata sa era vizata de organizatia terorista. In ciuda avertismentului, Blair a hotarit totusi sa apara in public "oricare ar fi fost riscurile". Documentarul difuzat de televiziunea britanica este al doilea dintr-o serie de trei, consacrata personalitatii lui Tony Blair si evolutiei sale politice: de la pacifismul din 1997, cind declara ca "spera ca armata britanica sa nu mai fie implicata intr-un razboi, macar cit va dura mandatul sau" si pina la campaniile din Kosovo, Afganistan si Irak.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.