Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga a decis luni ca Serbia nu a organizat genocidul impotriva Bosniei din timpul razboiului din 1992-1995. Instanta suprema a Natiunilor Unite a apreciat insa ca Belgradul nu a facut nimic pentru a impiedica masacrul de la Srebrenita din 1995, pe care il definise anterior drept genocid.
Cu toatea acestea, CIJ a declarat ca, desi masacrul musulmanilor bosniaci din Srebrenita in 1995 a constituit un genocid, Serbia nu este direct responsabila pentru ucidere in masa. "Curtea considera ca actele de genocid de la Srebrenita nu pot fi direct atribuite organelor de stat ale Serbiei", a declarat presedintele CIJ Rosalyn Higgins.
Ea a spus ca nu poate fi stabilit ca Serbia a conspirat in genocidul de la Srebrenita furnizand sprijin sarbilor bosniaci in perioada in care stia ca fortele respective aveau intentia de a comite un genocid. Masacrul comis in iulie 1995 dupa cucerirea Srebrenitei, "a fost un act de genocid comis de membri ai armatei sarbe bosniace", a declarat Rosalyn Higgins, presedintele CIJ.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.