O masina capcana a explodat in apropierea ambasadei Iranului din Bagdad. Explozia a ucis o persoana si ranit alte patru.

Cladirea ambasadei nu a fost afectata de explozie iar politiatia irakina banuieste ca nu aceasta a fost tinta atentatului.

Sambata, cel putin 42 de persoane au fost ucise in Irak intr-un atentat cu masina-capcana, petrecut in apropierea unei moschei a musulmanilor sunniti din orasul Habbaniyah, la cateve zeci de kilometri de Bagdad.

O cisterna cu carburant a fost aruncata in aer in momentul in care credinciosii paraseau moscheia la finalul rugaciunilor.

Atentatul de sambata s-a produs la putin timp dupa ce premierul Nuri al Maliki afirmase ca asa-numitul "plan pentru Bagdad" al administratiei Bush a dus la reducerea violentelor interconfesionale.

Inainte si dupa "Planul pentru Bagdad"

inaintea lansarii "Planului pentru Bagdad" politia din capitala Irakului aduna in fiecare zi de pe strazile din oras aproximativ 50 de cadavre.

Numarul celor ucisi in confruntarile dintre musulmanii sunniti si cei siiti s-a injumatatit.

S-au rarit, desi nu semnificativ, atacurile cu bomba, iar militarii americani insarcinati cu punerea in aplicare a planului nu s-au confruntat cu o rezistenta organizata.

Totusi, anuntul facut de premierul al-Maliki lasa sa se inteleaga ca au avut loc incidente foarte violente in ultima saptamana.

Mai bine de 400 de presupusi teroristi, a spus domnia-sa, au fost arestati si aproape tot atatia ucisi.

Chiar daca se va ajunge la o relativa stabilitate, unele temeri persista: comandantii armatei americane cred ca liderii insurgentei sunnite si cei ai gruparilor paramilitare ale musulmanilor siiti ar fi optat pentru o retragere tactica.

Luptele pentru influenta ar putea reizbucni oricand.

Reducerea numarului de atacuri n-a dus, deocamdata, la vreo intelegere intre gruparile rivale. Fara ea, e de presupus ca progresele in privinta sigurantei publice vor fi foarte limitate


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.