Iranul a transmis un mesaj limpede Organizatiei Natiunilor Unite afirmand ca nu va da inapi in chestiunea programului nuclear.

Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad a comparat succesul tarii sale in tehnologia nucleara cu un tren fara frane care nu poate da inapoi.

Unul dintre oficialii ministerului iranian de externe a declarat ca tara e pregatita pentru orice situatie, chiar si pentru razboi.

Declaratiile survin inaintea unei intalniri a ONU la care ar urma sa fie discutata posibile noi sanctiuni pentru Iran, care refuza sa renunte la programul nuclear.

Ministrul de externe al Statelor unite, Condoleezza Rice, a declarat ca este pregatita sa aiba o intalnire cu oficialii iranieni, daca Teheranul pune capat procedurilor de imbogatire a uraniului.

Anterior, vicepresedintele SUA, Dick Cheney, avertizase din nou ca folosirea fortei este o optiune daca Iranul continua sa sfideze Occidentul.

"Atitudine ostila"

Statele membre permanente in Consiliul de Securitate al ONU si Germania se reunesc luni la Londra pentru a discuta eventuala impunere de noi sanctiuni, mai severe, Iranului.

intalnirea a fost programata in urma confirmarii venite din partea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica potrivit careia Iranul a ignorat termenul limita impus de ONU pentru incetarea operatiunilor de imbogatire a uraniului.

Iranul considera ca solicitarea ONU este inacceptabila.

Totusi, negociatorul sef al Iranului in problema nucleara a precizat ca Teheranul e inca dispus la negocieri.

El a cerut membrilor permanenti ai Consiliului de Securitate ONU sa renunte la "atitudinea ostila", avertizand ca Iranul va actiona corespunzator daca se mai fac presiuni asupra sa.

intre timp, autoritatile de la Teheran au infirmat relatarile presei de stat ca Iranul a lansat o racheta in spatiu- un fapt care ar putea insemna ca Iranul a facut progrese imense in programul rachetelor balistice.

Teheranul afirma ca a fost vorba de o racheta sub-orbitala de cercetare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.