Mai multi ministri din guvernul britanic examineaza o propunere de desfiintare a Serious Fraud Office, agentia anticoruptie care a intrat in atentia presei in decembrie, cand a initiat o ancheta vizand familia regala saudita si BAE Systems, a relatat ieri The Guardian.

BAE Systems este acuzata ca ar fi platit mita ani de zile oficialilor sauditi, pentru a-si asigura contracte militare. Aceste contracte au adus 43 de miliarde de lire sterline companiei BAE Systems. Premierul Tony Blair si-a aparat in ianuarie decizia de suspenda ancheta. "Daca am fi permis continuarea anchetei, am fi adus prejudicii imense intereselor tarii", declara Blair de la Bruxelles, unde se afla pentru summitul UE.

‘’Daca ancheta ar fi continuat, singurul rezultat este ca am fi avut, probabil inutil, luni sau chiar ani de relatii dificile cu un partener si aliat esential", a spus el. "Rolul meu ca premier este sa apar interesele strategice ale tarii. Nu am nicio indoiala ca aceasta este decizia cea mai buna.Imi asum intreaga responsabilitate pentru recomandarea pe care am facut-o in acest caz", a mai spus Blair.

Decizia de abandonare a anchetei a intervenit in urma unor informatii potrivit carora Arabia Saudita ar fi avertizat Londra ca ar putea anula comanda facuta in 2006 pentru 72 de avioane Eurofighter Typhoon. Blair a spus ca mii de slujbe ar fi fost in joc si industria britanica ar fi riscat sa piarda miliarde de lire sterline.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.