Presedintele Traian Basescu a vizitat recent Egiptul, o tara cu influenta politica semnificativa in lumea araba, aflata intr-o dezvoltare economica rapida.

"Primul are prioritate."

inca de la aterizarea avionului prezidential a inceput o fuga contra cronometru, pe strazile unei capitale supraaglomerate in care, cel putin in aparenta, singura regula de circulatie respectata pare a fi: "primul autovehicul care intra in intersectie are prioritate".

Din acest motiv poate, pe strazile din Cairo, majoritatea covarsitoare a masinilor sunt fie botite, fie macar zgariate.

Pe masura ce coloana oficiala a presedintelui Traian Basescu se muta de la o institutie la alta, putem vedea din microbuz cate ceva din capitala Egiptului, Cairo.

O metropola de aproape 17 de milioane de locuitori, cu peste 4 milioane de autovehicule, traversata de fluviul Nil, si unul dintre cele mai poluate orase ale lumii (in unele clasamente al doilea dupa Mexico City).

Impresia pe care ti-o lasa orasul este de un imens sat, fara o organizare aparenta a cartierelor de locuit. Strazile sunt supraaglomerate iar toata lumea, cu exceptia soferilor, pare a nu se grabi niciodata.

- Ce stiti despre Romania?
- Hagi!

Se pare de asemenea ca egiptenii sunt mari amatori de televiziune, aproape toate acoperisurile blocurilor sunt intesate de parabolice.

Un alt lucru care frapeaza este ca in Cairo se fumeaza aproape in orice loc: pe strada, in institutii, chiar si la unele intalniri oficiale la care a participat presedintele Basescu.

Odata cu caderea serii, orasul devine din ce in ce mai animat, iar oamenii se aduna in cafenele in numar mare. Fumeaza narghilele, beau cafea sau ceai.

Peste tot in capitala sunt locuri in care pazesc politisiti inarmati, iar oficialii de la ambasada Romaniei spun ca dupa atentatele de la Sharm el-Sheikh din 2005, autoritatile au instituit un regim foarte strict de siguranta publica.

Totusi, intr-un bazar, o tanara femeie cu naframa ne avertizeaza sa avem grija la buzunare.

In cel mai bun caz, cand ii intrebi depre Romania, egiptenii raspund: "Hagi".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.