Vladimir Putin il va vizita pe Papa Benedict al XVI-lea la Vatican, la 13 martie. Va fi pentru prima data cand ‘’tarul’’ rus si Suveranul Pontif se vor intalni, noteaza Marco Tosatti, intr-un articol publicat in editia de vineri, 23 februarie, a ziarului italian la Stampa.

Vestea vizitei la Vatican a fost anticipata joi, 22 februarie, de ‘’Asia News’’, agentia Institutului Pontifical al Misiunilor in Strainatate si in scurt timp a fost confirmata de directorul adjunct al Biroului de presa al Sfantului Scaun, legand-o insa de o necunoscuta politica.

‘’Intalnirea se afla in calendar - a declarat parintele Ciro Benedettini - dar nu este clar daca, avand in vedere criza de guvern din Italia, programul va ramane neschimbat’’. Vizita lui Putin in Italia are, ca obiectiv principal un ‘’summit bilateral’’, la Bari, cu premierul demisionar Romano Prodi. Vladimir Putin nu se va afla pentru prima data la Vatican.El a mai fost aici in 2000 si in 2003, cand pe Sfantul Scaun se afla Ioan Paul al II-lea. Putin, si-a exprimat, in mesajul de felicitare adresat Papei Benedict al XVI-lea, la inceputul Pontificatului acestuia, intentia ‘’de a duce mai departe un dialog politic constructiv’’ cu Vaticanul.

Ca si predecesorul sau, Ioan Paul al II-lea si actualul papa si-a exprimat dorinta de a vizita Rusia, tara majoritar ortodoxa. Pana acum Moscova nu si-a dat acordul pentru acest lucru. Nu trebuie uitate reactiile critice ale patriarhiei moscovite, prilejuite de vizitele lui Ioan Paul al-II-lea in Romania, Bulgaria, Armenia si Ucraina si nici faptul ca aceasta a refuzat sa ii permita acestuia realizarea unei escale la Kazan cu prilejul unui vizite a suveranului pontif in Mongolia.

Chiar daca vizita lui Bendict al XVI-lea la Moscova nu se afla inca pe agenda, nu este exclus ca in cadrul intalniri sa se stabileasca o posibila intalnire a Papei Benedict cu Alexei, patriarhul Moscovei, mai ales ca dupa toate probabilitatile din delagatia rusa va face parte si mitropolitul Kirill, al Bisericii Ortodoxe Ruse, seful diplomatiei eclesiastice ruse. Chiar daca se va vorbi sau nu despre o vizita a Papei la Moscova vizita lui Vladimir Putin la Vatican este vazuta ca ‘’un semnal de schimbare pozitiva a relatiilor dintre Roma si Moscova, chiar daca nu este prevazuta invitatia pentru Papa’’.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.